De GidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: Volkorenpannekoeken met spinazievulling

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: volkorenpannekoeken met spinazievulling, lunch voor 2 personen.

Pannekoeken met spinazievullingBeeld Pay-Uun Hiu

En daar zitten we dan met een groot deel van Nederland weer thuis. Voor een deel is dat voor mij business as usual want de Volkskeuken is bij uitstek het domein van de thuiskok. Eindredactie van de krant daarentegen was iets wat altijd ter plekke moest gebeuren. De drukte, het lawaai, het teamwerk, de snelheid waarmee vlak voor het sluiten van de krant het laatste nieuws in print wordt geperst: het zijn dingen die zich horen af te spelen in een groot redactielokaal waar de adrenaline af en toe tegen de plinten klotst en waar je als krantenmens nou eenmaal van houdt.

Maar alles waarvan je dacht dat het nooit zou kunnen, kan toch. Dus zit ik achter mijn computer thuis. Zie en spreek mijn collega’s via beeldscherm, WhatsApp, e-mail, Slack en telefoon. En dan moet ik ook nog zelf eten maken, want mijn keuken is mijn kantine. Wat ook weer een voordeel is.

Voor alle thuiswerkers geven de Volkskoks deze en volgende week hun eigen tips en recepten. Gisteren trapte collega Loethe Olthuis af met een champignon-linzensalade, vandaag wordt het een lunch met pannekoeken met spinazie-paddestoelenvulling. Houd het makkelijk: bak de pannekoeken eventueel al de avond van tevoren en warm ze indien gewenst op bij de lunch. Koop voorgewassen spinazie en gesneden paddestoelen – Jumbo heeft sinds kort ook ‘paddestoelengehakt’, tot korrels gesneden kastanjechampignons. Helemaal ideaal. U kunt koemelk en boter gebruiken, of vegan pannekoeken bakken met plantaardige melk en olie, en eivervanger (uit een pakje of van gebroken lijnzaad en warm water).

Ingrediënten voor ca. 6 pannekoeken

Pannekoeken:

125 g (volkoren)meel

snuf zout

½ theel. bakpoeder

250 g (plantaardige) melk

1 ei, of eivervanger voor 1 ei, of 1 eetl. lijnzaad met 3 eetl. water

½ theel. olijfolie

boter of olie om te bakken

Spinazievulling:

1 ui, gesnipperd

1 teentje, knoflook, gesnipperd

olie

125 g gesneden champignons of paddestoelengehakt (Jumbo)

400 g gewassen spinazie, grof gehakt

potje (vegan) pesto

Meng meel, zout en bakpoeder, doe ei of eivervanger en ½ theelepel olijfolie erbij en klop dan scheutje voor scheutje de melk erdoor tot een soepel beslag. Bak de pannekoeken. Houd ze warm. Verhit in een hapjespan een scheutje olie, fruit ui en knoflook en bak de paddestoelen mee tot ze iets geslonken zijn. Roerbak de spinazie beetje bij beetje mee en laat slinken maar niet te lang doorbakken. Breng op smaak met zout en peper. Bestrijk een pannekoek met de pesto, leg er wat van het spinaziemengsel op (druk indien gewenst eerst nog wat vocht eruit) en rol de pannekoek op. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden