De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Vietnamees gehakt met tijm

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Franco-Aziatisch gehakt met tijm, hoofdgerecht voor 2 personen.

Beeld Onno Kleyn

Misschien vind ik de Vietnamese en Thaise keukens wel de heerlijkste die er zijn. Goed, met de Italiaanse. En de Franse. En de Chine… Hoe dan ook, er is een nieuw boek uit over de Vietnamese keuken. Een verrukkelijk goed boek. Ăn ăn heet het (Luitingh-Sijthoff, € 25), wat ‘eet, eet!’ betekent en dat doe je, na lezing en koking van de recepten. Hoe hemeltergend heerlijk ze worden, wist ik al sinds afgelopen najaar, toen ik bij de schrijver, Mai Nguyễn, werd uitgenodigd. Mijn dochter had me aan haar voorgesteld en ik wist helemaal niet dat ze met een kookboek doende was. Van die eetavond heb ik een duizelende herinnering aan een droom van gerechten en hapjes in een koortsige parade van zuur en zoet en zout en bitter, o en pittig natuurlijk, en geuren van anijs, van de verrukkelijke verrotting van vissaus, van limoen.

Het boek is als een bundeling van die ervaring, presenteert hem op een dienschaal. Uitstekende receptuur, prachtige foto’s. Moet je ook nog weten dat Mai een Nederlandse van Vietnamese afkomst is met een fascinerend vluchtelingenverhaal waarin Herman van Veen een belangrijke rol speelt. In dit boek schrijft Mai zelf, dat merk je, niet een of andere ghostwriter. 

Maar nu koken. Geen recept van Mai maar van mij. Vietnamezig met een toevoeging: tijm. Die groeit niet in de tropen, maar een Frans accentje is uitlegbaar, als het om Vietnam gaat.

Ingrediënten

2 lente-uien

300 g half-om-halfgehakt

2 eetl. olie

2 tenen knoflook, fijngehakt

2 theel. suiker

½ à 1 rode peper, fijngesneden

4 eetl. limoensap

2 eetl. vissaus

3 takjes tijm

zwarte peper uit de pepermolen

Bereiding

Snijd de lente-uien klein en bewaar het donkergroen apart. Bak het gehakt in de olie los en kruimig. Voeg als alle roze bruin is geworden de knoflook toe en bak 2 minuten mee. Voeg dan de suiker, rode peper, vissaus en het limoensap toe, dek de pan af en laat zachtjes 4 minuten smoren. Controleer op smaak en stel zo nodig bij. Doe er vlak voor serveren de tijm in, zodat die zijn geur optimaal kan meegeven, en draai even flink met de pepermolen. Meng er dan het donkergroen van de lente-ui door, laat al omscheppend eventjes verwelken en serveer. Erbij: rijst natuurlijk. En een groentegerecht uit Mais boek, zoals de aubergine met pittige sojabonensaus, plus de ‘tafelsalade’ van verse kruiden. Doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden