De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Verstandige stamp

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag stamppot van gepofte zoete aardappel en geroosterde prei, een hoofdgerecht voor 4 personen.

Stamppot van gepofte zoete aardappel met geroosterde prei.Beeld Tallina van den Hoed

Ik weet niet hoe het bij u zit, maar ik heb me een weg door de kerstvakantie heen geliflaft. Hapje hier, hapje daar, uitgebreide borrelplanken om spontane bezoekers te eten te geven, het is allemaal fijn. Waarom zou je er eigenlijk mee stoppen? Lockdown lijkt wel een beetje op vakantie, dus waarom niet?

Tot de spijkerbroek toch wel erg strak begint te zitten. En je beseft dat dat eigenlijk je grootste maat was. En dat de niet-essentiële winkels dicht zijn, waardoor even snel een nieuwe uitzoeken lastig is.

Dan maar weer ordentelijk, dan maar weer in het gareel, met veel groente. Maar dan wel met heel veel smaak, dus niks koken in water, maar poffen, roosteren en karamelliseren, en dan smaakt het net zo lekker als vakantie.

Ingrediënten:

± 1 kilo zoete aardappel

3 grote uien

3 tenen knoflook

500 g prei

olijfolie

4 saucijsjes

2 eetl. gehakte selderij

Pof de zoete aardappels: prik ze een aantal keer in met een vork en leg ze in een oven van 180 graden. Ik had grote, van ruim 500 g per stuk, die moesten lang, ongeveer vijf kwartier. Kleinere kunnen in 45 minuten gaar zijn. Test het: als u er gemakkelijk met een vork in kunt prikken, zijn ze goed.

Snijd de ui in halve ringen en de knoflook in dunne plakjes en bak ze op een laag vuur, in een gulle sliert olijfolie en met een fikse snuf zout, heel langzaam tot ze mooi bruin zijn.

Haal de lelijke bladeren van de prei af, spoel het zand eruit, snijd de bovenste 7 centimeter van de stengel af (houd apart) en snijd de rest van de prei in ringen van anderhalve centimeter dik. Schik die op een met bakpapier beklede braadslee, sprenkel er wat olie, zout en peper over en schuif ze de laatste 25 minuten in de oven bij de zoete aardappel. Bak de saucijsjes.

Pel de iets afgekoelde zoete aardappel en stamp ze met zout, peper en olijfolie in een fikse kom tot een grove puree. Roer de prei en het grootste deel van de uien erdoor. Proef: is het hartig genoeg? Smeuïg genoeg? Pittig genoeg? Voeg zout, olie of peper toe als dat niet zo is. Hak het mooie lichtgroene deel van de bovenkant van de prei fijn en strooi dat met de selderij over de stamppot. Leg het worstje erbij, samen met wat bakvet en de rest van de uien. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden