Recept
De Volkskeuken: verplicht voorraadkastnummer
De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: uienchutney, een aantal potjes smaakmaker.
Voorraadkasten zijn geweldig. Er staan dingen in die je vaak gebruikt en dus vaak bijkoopt, zoals pasta of rijst – en wijn. Maar er staan ook dingen die je minder vaak nodig hebt: sausjes, kappertjes. En zelfgemaakte chutney, in mijn geval. Behalve deze week, toen ik hamburgers wilde maken en daar deze favoriete topping op wilde doen.
Dat gebeurt me echt zelden, want chutney maak ik nooit voor maar één potje, maar met een pan tegelijk. Meestal van onrijpe groene tomaten, maar het kan ook met pompoen, of heel pittig met mango en pepers. Dat vult altijd meer potjes dan je denkt en zelfs na gul uitdelen houd je nog een jaarvoorraad over.
Chutney is ontstaan in India, waar het gemaakt werd van vers fruit en veel specerijen. De Britten namen het mee naar Europa en tegenwoordig zijn er meer houdbare chutneys te koop dan verse.
Ik moest aan de slag, want een voorraadkast zonder chutney kan niet. Ik maakte deze milde uienchutney, die bij van alles lekker is: een kaasplankje, een hamburger, of bij curry’s. Kies bij voorkeur kléíne glazen potten, dan kun je ze op tijd leegeten, of uitdelen.
Ingrediënten
700 g rode en/of gele uien en/of sjalotten
2 grote tenen knoflook
olijfolie
zout, peper
50 g rietsuiker
1 theel. gedroogde tijm
70 ml rodewijnazijn
1 theel. verse groene peperkorrels
Extra: glazen potjes
Het maakt niet uit in welke verhouding je de uien hebt, zolang ze maar, eenmaal geschild, samen ongeveer 700 gram wegen. Halveer ze en snijd ze in dunne halve ringen. Verhit een gulle sliert olijfolie in een pan met een dikke bodem en bak ze met een halve theelepel zout gedurende een half uur op een héél laag vuurtje, tot ze allemaal zacht en gekarameliseerd zijn. Voeg de suiker toe en roer tot die oplost. Dan kunnen de tijm en de azijn erbij, en de verse peperkorrels. Roer goed, maar voorzichtig, zodat de uien niet stuk gaan. Laat het nog 20 minuten heel zacht pruttelen. Dan is het scherpste zuur van de azijn af en smaakt de chutney diep en zoet. Voeg nog wat zout en peper naar smaak toe.
Neem brandschone, nét uitgekookte glazen potten met metalen deksels. Vul ze met de hete chutney, sluit ze af en laat ze ondersteboven afkoelen. Zo blijven ze maanden goed. Als ze geopend zijn, moet je de inhoud binnen een week verwerken.