beter leven

De Volkskeuken: verhuissaus

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: spaghetti met kappertjes-en-ansjovissaus. Hoofd- of lunchgerecht voor 2 personen.

Spaghetti met kappertjes-en-ansjovissaus Beeld Sake Slootweg
Spaghetti met kappertjes-en-ansjovissausBeeld Sake Slootweg

Mijn verhuizing had lang iets weg van een schijnvertoning, alsof ik eigenlijk nog niet klaar was om weg te gaan. Oké, ik droeg weleens een extra stapel oude kranten naar de papierbak. Maar de lijst met verhuistips van de makelaar, waarop naast het advies om ‘vier tot twee weken voor de verhuizing’ de bibliotheekboeken terug te brengen ook veel nuttigs stond, staarde ik onbewogen aan.

Afgelopen weekend was het uit met de pret. Eerst kwam goede vriend Ronald helpen met inpakken. Met de efficiënte vastberadenheid van een erkende verhuizer had hij binnen het uur mijn hele keukeninboedel in dozen. Toen ging de bel. Achteloos had ik een paar weken geleden mijn keukentafel op Marktplaats gezet. Nu kwam een wildvreemde mevrouw hem ophalen. Dat was ik toch niet vergeten? In haar oude Volvo station reed ze er vrolijk mee weg. Dit was geen schijnvertoning meer.

Dat het ineens wel hard ging, ondervond ik ’s avonds nogmaals, toen bleek dat Ronald mijn hele voorraadkast ook alvast had ingepakt. Dit vraagt om een Nigella, dacht ik. Zelf voel ik altijd wat schroom om van klassieke Italiaanse recepten af te wijken, in de angst dat er ergens in Genua een commissie zit die dit verbiedt, maar Nigella Lawson interesseert dat gelukkig geen drol. Haal alles wat je lekker lijkt door de keukenmachine, doe er wat pastawater bij en noem het een op pesto geïnspireerde saus; precies zo’n recept had ik nu nodig.

Op goed geluk trok ik een half zakje amandelschaafsel en een potje kappertjes uit een doos. Op aanwijzing van de makelaar stopte ik mijn terrasplanten in emmers en at daarna spaghetti met heerlijk frisse verhuissaus.

Ingrediënten

35 g amandelschaafsel (of amandelen)

4 ansjovisfilets uit blik

30 g platte peterselie (blaadjes)

15 g geraspte parmezaanse kaas + extra

1 flinke eetl. kappertjes

rasp en sap van ½ citroen

1 teentje knoflook, in schijfjes

100 ml olijfolie

200 g spaghetti

Rooster het amandelschaafsel zo’n vijf minuten zonder olie in een koekenpan op laag vuur, tot ze goudgeel kleuren. Doe met de ansjovis, peterselie, parmezaan, kappertjes, citroenrasp en sap, knoflook en olie in een maatbeker en pureer met een staafmixer tot een pasta. Kook ondertussen de spaghetti in gezouten water gaar. Roer 5 eetlepels pastawater door de saus en proef op zout. Giet de pasta af, doe terug in de kookpan en meng de saus er goed doorheen. Serveer in soepborden en garneer met kaas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden