De GidsVolkskeuken
De Volkskeuken: venkelquiche met ansjovis
De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: venkelquiche met ansjovis. Pakjesavondgerecht voor 4-6 personen
In de kookboekhandel blader ik door een tweedehands boekje uit 1976 over antiek keukengerei. Tussen twee pagina’s met plaatjes van deegrollers zit een vergeeld briefje. Het is een sinterklaasgedichtje voor ene Ben.
De Sint adviseert Ben om een kluis zo groot als een huis te kopen, mocht hij ook culinaire antiek gaan verzamelen, zoals het boekje suggereert.
Verterderd zie ik het voor me: Bens jarenzeventighuiskamer met schrootjesplafond, een vitrinekast vol koffiemolens en Ben zelf, die vlijtig z’n messing notenkrakers poetst aan een koffietafel getimmerd van een oude ton.
Op die koffietafel hoort natuurlijk een quiche. Vandaag maak ik er een met venkel en ansjovis. Ook makkelijk met één hand vast te houden wanneer u morgen uw sinterklaasgedichten leest.
Voor het deeg
200 g bloem
100 g koude boter, in blokjes
1 ei, losgeklopt
gedroogde (witte) bonen of bakparels
Voor de vulling
1 flinke venkelknol (400 g), in halve ringen
2 uien, in halve ringen
35 g roomboter
4 ansjovisfiletjes uit olie
3 eieren
250 ml slagroom
Wrijf de bloem, boter en een snufje zout met uw vingertoppen tot kruim. Kneed het ei en 2 eetlepels koud water hier losjes doorheen. Druk het deeg samen tot een bal. Leg 1 uur in folie gewikkeld in de koelkast. Verwarm de oven op 200 graden (boven- en onderwarmte).
Kneed het deeg eventjes door en rol uit tot een plak van 2-3 millimeter dik. Gebruik hierbij royaal bloem. Beboter een taartvorm van 25 cm breed en met een lage rand (3 cm). Druk het deeg in de vorm, snijd overtollig deeg weg, maar houd enkele millimeters boven de rand over. Prik de bodem in met een vork en zet een halfuurtje in de koelkast.
Bedek bodem en randen met een vel bakpapier en vul met bonen. Bak 15-20 minuten in de oven, verwijder bonen en bakpapier en bak nog 5 minuten tot het deeg droog is en goudgeel kleurt. Zet apart en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden.
Bak de venkel- en uienringen zo’n 10 minuten op flink vuur goudbruin in de boter. Doe de ansjovis erbij. Stoof nog 5-10 minuten op laag vuur met het deksel op de pan tot alles zacht is. Laat even afkoelen.
Verspreid het venkelmengsel over de taartbodem. Kluts eieren en room met peper en een snufje zout door elkaar en giet eroverheen. Bak 15-20 minuten in de oven tot het eimengsel net is gestold. Lauwwarm vind ik de quiche het lekkerst.