Beter leven

De Volkskeuken: Vegan wortel-courgettequiche

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: vegan groentequiche, lunchgerecht voor 2 personen

null Beeld Pay-Uun Hiu
Beeld Pay-Uun Hiu

Denkend aan een feestelijke paastafel zonder ei, dacht ik ineens aan een quiche. In mijn leven als vegetariër draaide ik mijn hand er niet voor om. Een veganistische quiche is echter een ander verhaal, want hoe krijg je zonder ei en kaas een gestolde, crèmige vulling die de quiche body geeft en de groente verbindt?

Antwoord: zijdentofu. Deze zachte tofu, die ik vooralsnog alleen in natuurwinkels en Aziatische toko’s ben tegengekomen, is een uitkomst voor heel veel recepten met ei zonder ei. En dus ook voor quiches. Combineer met cashewnotenroom en je hebt een multi-inzetbare basis voor elke denkbare quiche. Voor een paasbeste lenteversie maakte ik een spiraal van courgette en wortel, en bracht de tofucrème op smaak met koriander en kappertjes. Maak de quiche de dag of avond van tevoren, want het snijden en grillen van de groente duurt wel even.

Ingrediënten

50 g cashewnoten, ongebrand en ongezouten

4 plakjes vegan bladerdeeg

2 flinke courgettes

2 à 3 winterwortelen

olie

300 g zijdentofu, uitgelekt

40 g koriander, fijngehakt

2 eetl. edelgistvlokken (natuurwinkel)

sap van ½ limoen

2 eetl. groene olijven in stukjes, of

2 eetl. kappertjes

Doe de cashewnoten in een kom met heet water en week ze ten minste 30 minuten. Laat het bladerdeeg ontdooien. Snijd de courgettes en wortelen in dunne plakken (een mandoline doet hier wonderen, maar met een kaasschaaf of een scherp mes en een zeer vaste hand gaat het ook), bak ze in een grillpan met wat olie. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een quichevorm (24 cm) in, rol het deeg uit en bekleed daarmee de vorm. Prik gaatjes in het deeg, leg er een bakpapier op met bakknikkers, droge bonen of suiker en zet de vorm 15 minuten in de oven. Laat de cashewnoten uitlekken en doe ze met de tofu, koriander, edelgist en limoensap in een blender. Maal alles tot een fijne crème. Roer de stukjes olijf of de kappertjes erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Schep de crème in de vorm. Rol dan de plakken courgette en wortel tot een spiraal in de vorm: begin met een opgerolde plak courgette en zet die op zijn kant op een snijplank. Rol van daaruit steeds afwisselend een plak wortel en courgette eromheen tot de rol bijna zo groot is als de vorm. Leg de rol voorzichtig in de vorm en maak de rol af tot de vorm vol is. Bak de quiche nog ca. 30 minuten in de oven. Mocht de groente te donker worden, zet dan de oven de laatste 10 minuten alleen op onderwarmte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden