Beter leven

De Volkskeuken: vegan pesto met udonnoedels

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: vegan pesto met udonnoedels. Hoofd-, voor- of lunchgerecht voor 4 personen.

null Beeld Pay-Uun Hiu
Beeld Pay-Uun Hiu

Ook toen ik nog vlees en vis at, had ik weinig met de Japanse keuken. Miso, dashi, sushi – het deed me allemaal niet zoveel. En toen ik het eten van dieren had afgezworen, vond ik dat ik bij Japans eten helemaal niets meer te zoeken had met al die vis en schaaldieren. De vega(nistische) liefhebbers van Japans eten hoef ik natuurlijk niet te vertellen dat dit een rotsmoes was.

Kort geleden verscheen Vegan JapanEasy van Tim Anderson (Good Cook), de Amerikaanse winnaar van de Britse Masterchef in 2011, die zich heeft toegelegd op Japan. Skip de tonijn, het wagyu-rundvlees, de gedroogde vis en de eieren. Nergens voor nodig, de Japanse keuken is zo ook al rijk genoeg aan umami (die veel geroemde vijfde ‘hartige’ smaak).

Het intrigerendst zijn zijn fusiongerechten, zoals een chocolademousse met misopecannoten, een franse uiensoep met ramennoedels of een supersnelle pesto met udonnoedels. En dat dus zonder één spoortje dier erin. Voor de udonpesto geeft Anderson als extra smaakmaker de keuze uit witte miso of veganistische parmezaanse kaas (beide verkrijgbaar bij een grote supermarkt). Ze vielen allebei in de smaak, maar voor mij is die met witte miso favoriet: samen met de dikke noedels, die net een iets steviger bite hebben dan spaghetti, een ideaal gemengd huwelijk. Eet als hoofdgerecht met een flinke salade, ook lekker als vooraf of lunch.

Ingrediënten

50 g pijnboompitten

1 teen knoflook, uit de knijper

70-80 g basilicumblaadjes, gehakt

120 ml olijfolie

50 g witte miso of veganistische ‘parmezaanse kaas’

4 porties udonnoedels

versgemalen zwarte peper

Verhit de oven voor op 180 graden. Leg de pijnboompitten op een bakplaat en rooster ze ca. 5 minuten. Haal ze uit de oven als ze goudbruin zijn. Of rooster ze in een koekenpan. Laat ze afkoelen. Doe de pitten in een blender met de knoflook, basilicumblaadjes en pureer tot een grove pasta terwijl u de olie erbij giet. Kies dan of u de witte miso of de veganistische parmezaan erdoorheen maalt. U kunt ook de pesto eerst in tweeën delen en de ene helft met miso doen en de andere met vegankaas. Halveer dan wel de hoeveelheden van de miso en de kaas. Kook de udonnoedels volgens de aanwijzingen op het pak. Spoel af met koud water en laat ze uitlekken. Schep een portie in een diep bord en schep de pesto erover. Maal er wat zwarte peper over. Garneer met een blaadje basilicum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden