De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: twee keer asperges

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: asperges met brokkelkaas en truffelolie en aspergesoep met kip en ei, twee voorgerechten voor 8 porties.

Beeld Marcus Huibers

Wie in elk geval weinig last heeft van de crisis is het bloemistengilde. Ik lag er een maand volledig vanaf, geveld door het bekende virus, maar bleef maar boeketten van collega’s en bekenden krijgen. Heel lief en typisch Nederlands natuurlijk, maar ondertussen leek het hier wel een begraafplaats.

Ik wàs ook zielig, vond ik zelf, maar wij mannen zijn sowieso kleinzerig van aard dus dat met name ons geslacht hard getroffen wordt is dubbelzielig. Eten ging maar mondjesmaat, laat staan koken of recepten verzinnen. Andere vitale processen liepen dan wel weer de spuigaten uit, maar ik zal u de details besparen; dit is een eetrubriek en wie weet leest u dit wel boven uw ontbijt.

Ook onprettig was het smaakverlies als ik wel iets at. En later, toen het weer wat beter ging en ik voor het eerst probeerde te koken, ontdekte ik dat ik het zelf nog steeds niet goed kon proeven, maar ook dat mijn vriendin het gewoon niet zo lekker vond wat ik had gemaakt, omdat goed koken goed proeven behoeft. Het deed me denken aan de prachtige documentaire Mystify over Michael Hutchence, de charismatische zanger van INXS met wie het niet goed afliep nadat hij na een klap op zijn hoofd zijn reukvermogen had verloren (te zien op NPO plus).

Zo zie je maar weer: goede smaak is van levensbelang. Daarom maken we, om de schade wat in te halen, meteen twee smaakbommen van jewelste: de fameuze asperges van Café Sjiek in Maastricht en aspergesoep met balletjes.

Ingrediënten

-2 kilo dikke, kakelverse asperges

-3 groentebouillonblokjes

-160 g oude brokkelkaas, grof gehakt

-6 el truffelolie

-verse peterselie, gehakt

-200 g kippengehakt

-2 eieren

-150 g crème fraîche

-citroensap

-50 g verse lamsoor, gehakt

Bereiding

Schil de asperges, snijd het kontje eraf en leg asperges, kontjes en bouillonblokjes in twee liter water. Breng zonder deksel aan de kook en laat 10 minuten doorkoken. Draai het vuur uit en laat 10 minuten nagaren. Vis tweederde van de asperges uit het vocht, verdeel over de borden en garneer met brokkelkaas, truffelolie, peterselie en verse zwarte peper.

Snijd  (de dag erna) de  resterende asperges in stukken en doe terug in de pan. Kruid het gehakt met zout en peper en draai er balletjes van. Breng de soep aan de kook, doe de balletjes erbij en laat 20 minuten zonder deksel zachtjes pruttelen. Klop daarna de eieren los en klop ze met de crème fraîche door de soep. Proef op zout en peper, breng verder op smaak met citroen en garneer met lamsoor.

Meer recepten uit de Volkskeuken zijn te vinden op deze pagina.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden