beter leven

De Volkskeuken: tuinboontjes met feta en dille (en een plak parmaham)

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: tuinboontjes met feta en dille, half hoofdgerecht voor 2 personen

null Beeld Onno Kleyn
Beeld Onno Kleyn

‘Wijn- en eetschrijver’, zo noemt Harold Hamersma zich sinds het onlangs verschijnen van De vrouw die water liet aanbranden (Ambo|Anthos; € 21,99). Het is min of meer het tweede deel van zijn memoires; het eerste ging over zijn jeugd in de Amsterdamse Pijp. Dit keer is zijn gang richting zijn huidige beroep het onderwerp. Weer krijgt zijn moeder een prominente plek; de titel getuigt ervan.

Dat ‘eetschrijver’ vat hij trouwens letterlijker op dan de bedenker van die term, Gerrit Jan Groothedde. Die kookt namelijk, Harold niet. Hij eet wat zijn vrouw Karin bereidt. Gelukkig doet zij dat bijzonder goed, een schril contrast met de overigens geliefde mama Hamersma.

Harolds jaren van dat ene culinaire uiterste naar het andere vormen de draad van dit boek, een draad gedrenkt in wijn van allerhande aard. Hamersma schrijft meer dan vaardig, zo smeuïg vind je het niet snel. De verhalen kolken en bruisen voorbij, zo zeer dat ik het boek af en toe moest wegleggen. Hoog op smaak en minstens 14,5 procent alcohol. Maar smullen is het.

Houden de Hamersmaatjes van tuinbonen? Wis en waarachtig. Harold meldt dol te zijn op bonen in het algemeen en speciaal op de verse die hun naam indachtig uit tuinen komen. Alleen heeft Karin de neiging om ze te dubbeldoppen, hoor ik. Niks mis mee, heel mindful en zo, maar aan de start van het seizoen – nu – vind ik ze mét hun wat bittere velletje het lekkerst. Nu zijn ze immers nog klein en teer. Dat betekent dat je na het enkele doppen al hinderlijk weinig overhoudt; van de aangeraden 2 kilo in onderstaand recept rest misschien maar 400 gram.

Ingrediënten

2 kg verse jonge tuinbonen

200 g feta, in plakken of verkruimeld

1 bosje dille

genoeg uitstekende olijfolie

optioneel: plakken parmaham

Haal de tuinbonen uit hun ‘schok’. Hun peul, precies. Kook ze in goed gezouten water beetgaar in 5-8 minuten. Echt kleintjes hebben nog minder tijd nodig; proef om het zeker te weten.

Rits de blaadjes van de takken dille en snijd ze fijn. Giet de tuinboontjes af en meng er de dille, flink goede olijfolie en wellicht wat vers gedraaide peper door. Bekroon met de feta. Carnivoren eten er een plak of wat goede gedroogde ham bij en voor iedereen lijkt me goed brood een fijn idee. Wijn? Vermentino. Mag van Sardinië of Corsica, uit Toscane of vermomd als Rolle uit Zuid-Frankrijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden