De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: supermarktsoep voor iedereen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag Mexicaanse bonensoep, hoofdgerecht voor 10 personen.

Beeld Tallina van den hoed

Afgelopen zaterdag vertelde Eva Hoeke in Volkskrant Magazine dat ze niet kan koken. Ze heeft het nooit geleerd. Daarom houdt ze van pakjes en zakjes, want dan eet ze nog eens wat anders dan het standaard AVG-tje.

Nu heeft haar hele generatie amper leren koken: hun moeders zorgden traditioneel voor het eten. Maar toen vrouwen in de tweede helft van de 20ste eeuw niet meer werden ontslagen als ze trouwden, emancipeerden ze dat het een aard had. Dat was leuker dan boontjes afhalen. De industrie dook dankbaar in die leemte en kwam met de pakjes-en-zakjes.

Speciaal voor Eva, en alle anderen met een angst voor lastige recepten vol obscure ingrediënten is er De Volkskeuken. Met vandaag deze lekkere soep. Alle ingrediënten zijn te koop in de supermarkt!

Ingrediënten:

2 uien

2 stengels bleekselderij

6 tenen knoflook

1 rode peper

olijfolie

1 vuistgrote zoete aardappel

1 rode paprika

1 eetl. gemalen korianderzaadjes

1 volle theel. gemalen komijnzaadjes

1 volle theel. gedroogde oregano

1 blik kidneybonen (400 g)

1 klein blikje zwarte bonen (150 g)

1 blik tomatenblokjes in sap (400g)

1 blikje tomatenpuree (140 g)

1 klein blikje mais (150 g)

3 groentebouillonblokjes

zout, peper

1 kleine rode ui

peterselie of koriander

evt. crème fraiche of geraspte kaas

Bereiding

Snipper de uien, hak de bleekselderij in fijne boogjes, de knoflook in kleine stukjes en de rode peper in halve ringetjes. Wilt u het niet pittig? Verwijder dan zaadjes en zaadlijsten. Bak het in een gulle sliert olijfolie op middelhoog vuur, tot de ui kleurt.

Schil de zoete aardappel en snijd hem, net als de rode paprika, in blokjes. Voeg toe, samen met de koriander, komijn en oregano. Bak het tot het gaat geuren. Doe dan de bonen erbij: niet afgieten, ze mogen zó in de pan, net als de tomaten en de tomatenpuree. Giet de mais wel af voor u die toevoegt. Doe de bouillonblokjes en anderhalve liter water erbij en breng het aan de kook. Laat het zeker 20 minuten pruttelen. Proef: is het hartig genoeg? Of moet er zout en peper bij? Snipper de rode ui en roer die vlak voor het serveren erdoor. Hak de peterselie of koriander en strooi die over de soep. Geraspte kaas of crème fraiche erin is lekker. Met wat tortillachips of brood erbij heb je een lekkere maaltijd. Is het te veel? In de koelkast blijft het zeker nog drier dagen goed en het kan ook in de vriezer.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden