De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: suikerzoete Arabische amandelbeignets

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: al-Sanbusak al-Mukallalzoete snacks, ca. 40 stuks.

Al-Sanbusak al-Mukallal, beignets met amandel-suikervulling.Beeld Pay-Uun Hiu

Om nog even terug te komen op die tajine, waar ik de vorige keer uit had gekookt: in verschillende internetartikelen is te lezen dat de vroegste geschriften waarin het concept van de tajine (koken in een aardewerken pot) wordt beschreven, te vinden zijn in de verhalen van Duizend-en-één-nacht. Nou heb ik niet zelf alle 1.001 verhalen gelezen, maar in de bronnen die ik heb geraadpleegd, ben ik geen enkel tajinerecept uit Duizend-en-één-nacht tegengekomen.

Wel vond ik het boek The Sweets of Araby van de Arabisch-Canadese zussen Leila en Muna Salloum, met desserts en zoetigheden gebaseerd op de beroemde vertellingen, waarin natuurlijk ook nachtenlang wordt gegeten, gedronken en gefeest. Zoals in het verhaal over de zesde broer van de kapper die ooit rijk was maar aan de bedelstaf is geraakt en op een dag eten vraagt bij een lid van de machtige familie Al-Barmaki. Hij wordt hartelijk onthaald en uitgebreid getrakteerd op wat later een ‘barmecide feest’ is gaan heten: een volledige illusoire maaltijd inclusief denkbeeldig drinkgelag. Dan wordt het de kappersbroer, die het spelletje keurig heeft meegespeeld, te veel en geeft hij in geveinsde dronkenschap zijn gastheer een flinke dreun. Die is echter zo gecharmeerd van de humor en slimheid van zijn gast, dat er alsnog een echt feestmaal komt. Met als favoriete dessert al-Sanbusak al-Mukallal, zoete samosa’s. En let op: Arabisch zoet is ook écht zoet.

Ingrediënten

deeg: 250 g bloem, 1 eetl. suiker, 30 g boter, 120 ml water (warm)

vulling: 150 g blanke amandelen, 200 g suiker, 15 ml rozen- of oranjebloesemwater

suikersiroop: 400 g suiker, 240 ml water, 10 ml citroensap, 15 ml rozen- of oranjebloesemwater

zonnebloemolie om te frituren

Deeg: meng meel en suiker, voeg boter en water toe en kneed tot een soepel deeg. Dek het af en laat ca. een half uur rusten.

Vulling: maal de amandelen tot fijnkorrelig en meng met de suiker en het rozen- of oranjebloesemwater. Voeg nog een paar druppels water toe om een dikke, licht vochtige (zeker niet te natte, er mag geen water uitlopen), kneedbare massa te krijgen.

Suikersiroop: breng suiker en water aan de kook op middelhoge temperatuur, laat 10 min. zachtjes koken, voeg citroensap en rozen- of oranjebloesemwater toe, laat nog 1 minuut meekoken. Houd de siroop warm.

Halvemaantjes maken: rol het deeg uit tot 3 mm dikte. Steek rondjes uit van 7-8 cm. Schep ca. 1 koffielepel van de vulling erop en vouw het deegcirkeltje dubbel. Maak de randjes goed dicht, zodat de vulling er bij het frituren niet uitloopt.

Frituren: verhit de olie tot 160-170 graden en frituur de sanbusak in porties. Als ze boven komen drijven en goudgeel zijn, zijn ze goed. Wentel ze direct door de suikersiroop en leg ze op een mooie schaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden