DE GIDSVolkskeuken

De Volkskeuken: Stoofschotel zonder suddervlees

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: vegetarische goulash, een hoofdgerecht voor 4 personen.

Vegetarische goulash. Beeld Tallina van den Hoed

Net een week voor de intelligente lockdown besloot mijn zoon vegetariër te worden. Thuis, dan toch minstens, want wat hij nou in een restaurant zou kiezen, dat wist hij nog niet. Nou, daar had het universum een antwoord op: hij heeft de afgelopen maanden zijn hoofd niet hoeven breken of hij buitenshuis nou wel of geen vlees zou eten.

We eten dus vegetarisch, sindsdien, en dat is prima, we eten wel weer een keer vlees in een restaurant. En hoewel vegetarisch eten echt lekker is, merk ik dat je dingen kunt missen zonder dat je het meteen doorhebt. 

Zoals een knuffel van een vriendin, zo miste ik afgelopen week goulash. Echte goulash maak je van rundvlees, en dat stoof je héél langzaam, en o, wat wordt dat geweldig lekker.

Nou had ik geen afspraken buiten de deur, dus toog ik naar mijn keuken. Vegagoulash moet te doen zijn, toch, met al die vleesvervangers die ze tegenwoordig maken? En dat klopt. Er moet een hoop smaak in, want urenlang gesudderd rund vervang je niet zomaar. En natuurlijk is dit geen echte goulash. Maar het is wel erg lekker. De doperwtjes zijn facultatief. 

Ingrediënten:

2 bakjes gelaagde vegastukjes (bijv. Vivera ‘als kip’)

olijfolie

2 grote uien

1 stengel bleekselderij

3 tenen knoflook

1 eetl. (gerookt) paprikapoeder

1 theel. gemalen komijnzaad

½-1 theel. gemalen chilipeper

50 ml rode wijn

50 g wortel

1 rode en 1 groene paprika

1 blik tomatenblokjes

1 blikje tomatenpuree van 140 g

2 eetl. zoete ketjap

100 g doperwtjes (optioneel)

Bereiding

Bak de vegastukjes in ruim olijfolie lichtbruin. Snipper de ui, de bleekselderij en de knoflook en bak ze mee, op hoog vuur, tot de ui begint te bruinen. Doe dan het paprikapoeder, het gemalen komijnzaad en de gemalen chili erbij en roer, tijdens het bakken, goed door elkaar. Blus af met de wijn. Laat even pruttelen tot de wijn verdampt.

Snijd in die tijd de wortel in fijne blokjes en de paprika in stukjes van 1 bij 1 centimeter. Doe ze in de pan, met de tomatenblokjes, de tomatenpuree, de ketjap, ongeveer 200 ml water en als u dat wilt de doperwtjes. Roer door elkaar, breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen.

Proef: is het hartig genoeg? Moet er nog zout en peper door, of nog wat ketjap? Eet met rijst of aardappelpuree en broccoli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden