De gidsVolkskeuken

De Volkskeuken: stoofpot van de wangen van het zwijn

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: stoofpot van wildzwijnswang, hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen.

Beeld Marcus Huibers

Mijn maatslager weet het zeker. Dat gedoe met minder vlees eten, dat was gewoon een hype die op z’n eind is gelopen, iets van het vorig decennium en dat is nu voorbij. Die types die geen vlees meer willen eten zijn allang gestopt en de rest van het land schept gewoon nog eens op. Bovendien is het een Randstaddingetje, van Ons Soort Mensen-mensen. 

Ik wil nog iets zeggen over het klimaat en dierenwelzijn en onze gezondheid, maar ik zwijg.

Mijn maatslager en ik kennen elkaar al ruim twee decennia, van voor en na de vleesverlating – hij is niet voor niks mijn maatslager – maar hij kijkt me nu indringend retorisch vragend aan. Qua ons soort mensen: ik zal ook wel vrienden hebben die zijn overgestapt, of niet soms? Beschaamd geef ik toe, hoewel het in mijn directe kring wel meevalt. We wensen elkaar allerhartelijkst een vleselijk 2020.

Weer buiten ben ik danig in verwarring. Loop ik over tien jaar ook onbezwaard met een kilo zwijnenwang over straat, net als nu? Je durft het haast niet te hopen, maar het zou toch wel heel mooi zijn. Wangvlees is namelijk het al-ler-smakelijkste stoofvlees, vanwege de minuscule vetspoortjes die het vlees door trage garing zeer mals maken. Om het allemaal nog een beetje licht te houden, het is al zo’n grauwe maand, kies ik voor witte in plaats van rode wijn.

Ingrediënten

1 kg wildzwijnswang (of van varken, kalf of rund)

1 eetl. boter

150 g gerookt buikspek, in blokjes

1 grote ui, gesnipperd

4 tenen knoflook, gehakt

4 bospenen, fijngesneden

3 stengels bleekselderij, fijngesneden

4 smaaktomaten, in partjes

3 laurierblaadjes

15 g verse salie, fijngesneden

350 ml wildfond

500 ml witte wijn

Bereiding

Snijd de wang in grote stukken en kruid met zout en peper. Verhit de boter in een koekenpan en bak de wang daarin mooi bruin (doe dat in twee porties). Schep het vlees in uw braadpan. Bak ui en spek even in het bakvet van de koekenpan en voeg daarna de knoflook toe. Schep alles bij het vlees, met de rest van de groenten en kruiden, en schenk de fond en de wijn erbij. Breng het geheel aan de kook en doe het deksel op de pan. Zet in de oven: minimaal 4 uur op 120 graden, het vlees moet haast uit elkaar vallen. Schep het vlees uit de pan en kook de jus met groenten nog 8 minuten in. Leg het vlees weer in de saus. Serveer met spruiten en eventuele restjes als pastasaus.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden