Beter levenVolkskeuken

De Volkskeuken: soep van een culi-hoarder

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: groentesoep met erwtjes, orzo en pistou. Maaltijdsoep voor 4 personen.

Groentesoep met erwtjes, orzo en pistou. Beeld Sake Slootweg
Groentesoep met erwtjes, orzo en pistou.Beeld Sake Slootweg

Bij hoarders dacht ik altijd aan opruimprogramma’s op tv en deelnemers die zich thuis een weg banen tussen hoog opgestapelde verzamelingen tuinkabouters en oud ijzer.

Tot ik ging verhuizen. Een vriend die kwam helpen met inpakken merkte het als eerst; net toen hij dacht de hele keuken in dozen te hebben, zag hij verschrikt dat de berging ook nog uitpuilde met pannen en proviand.

Zoals het een hoarder betaamt, zag ik het probleem niet zo. Zes slakommen en twee dozijn taartvormen, dat is toch heel handig? Toen ik bij het uitpakken in elke boekendoos ook drie aangebroken zakken pasta vond - natuurlijk meeverhuisd want ja dat spul blijft jaren goed - begon me toch iets te dagen. Zelfs voor een cateraar en receptenschrijver was dit wat gortig.

In een poging het tij te keren begin ik met de pasta. Omdat ik ooit de kooktijd van verschillende merken orzo wilde testen, heb ik een plank vol geopende zakjes. Naar de voedselbank kunnen die niet. Wel in de soep. Daar zijn deze pastakorrels ook voor bedoeld. Ter inspiratie sloeg ik er verschillende minestrone- en pistourecepten op na. De Zuid-Franse soupe au pistou lijkt op minestrone maar dankt zijn naam aan de pesto-achtige saus die er overheen gaat. Ik fabriceerde van soep en pistou een eigen versie. Met erwtjes en spekjes. En orzo natuurlijk. Nog een volle plank min één half zakje te gaan.

Ingrediënten

Voor de pistou:

20 g basilicumblaadjes

1 tomaat, in blokjes

1 teentje knoflook, in plakjes

1 eetl. geraspte Parmezaanse kaas

5 eetl. olijfolie

Voor de soep:

100 g gerookte spekblokjes

1 teentje knoflook, fijngehakt

1 stengel bleekselderij, fijngehakt

3 tomaten, in blokjes

1½ l kippenbouillon

1 takje tijm

125 g orzo

225 g erwtjes (diepvries)

225 g tuinbonen (diepvries)

100 g groene aspergetips, in staafjes

Voor de pistou: pureer de basilicum, tomaat, knoflook, parmezaan, olijfolie en een snufje zout met de staafmixer tot een pasta.

Voor de soep: bak de spekjes in zo’n 10 minuten langzaam uit in een scheutje olijfolie in een braadpan. Voeg de knoflook, bleekselderij en tomaat toe en laat kort stoven. Voeg de bouillon en de tijm toe en breng aan de kook. Doe de orzo erbij en kook zo’n 3-4 minuten. Voeg de erwtjes, tuinbonen en groene asperges toe en kook weer 3-4 minuten door tot de pasta en groenten beetgaar zijn. Roer 2 eetlepels kookvocht door de pistou. Schep de soep in borden en garneer met de saus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden