De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: soep met nazomergroenten voor een Indian summer

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: nazomergroentensoep, hoofdgerecht voor 4-5 personen.

Beeld Loethe Olthuis

Mijn groentenkas trekt zich niets aan van het begin van de meteorologische herfst. Bijen en hommels zoemen bedrijvig rond, de courgette-, komkommer - en pompoenplanten krijgen wéér nieuwe bloemen en de tomaatjes kleuren boterbloemgeel of brandweerautorood. Ik hoop op een Indian summer, zodat alle vruchten nog helemaal kunnen rijpen.

Wat een overdaad! Ik heb al liters tomatensaus gemaakt, pittig-zoete komkommer- en courgettechutney, en de rijpe pompoenen liggen als bollen zomerzon in de kelder. Nu ligt het aanrecht weer vol. Tijd voor dit ultieme, supergezonde nazomersoepje! Of je gele of groene paprika door de soep doet, hangt af van je eigen kleurvoorkeur en de kleur van de courgettes.

Ingrediënten:

1 groene, 1 rode en 1 gele paprika, schoongemaakt

1 komkommer, geschild, in kleine blokjes

2 flinke (gele of groene) courgettes, schoongemaakt, in blokjes

2 sjalotten, gepeld, in ringen

blaadjes van ca. 6 takjes tijm

naaldjes van 2-3 takjes rozemarijn

2 tenen knoflook, gepeld

6-7 eetl. olijfolie

1 theel. koenjit (geelwortel)

1 groentebouillonblokje

1 middelgrote aubergine, schoongemaakt, in kleine blokjes

100-150 g kerstomaatjes, gehalveerd

ca. ½ eetl. witte wijnazijn

blaadjes van ½ bosje basilicum

extra: een flinke ovenschotel

Verwarm de oven voor op 200 graden (boven-/onderwarmte). Snijd de groene óf gele paprika in reepjes en de andere twee paprika’s in kleine blokjes. Hussel de paprikareepjes, komkommer- en courgetteblokjes, uiringen, tijm- en rozemarijnnaaldjes, knoflooktenen, 4 eetlepels olijfolie en 1 theelepel zout goed door elkaar in de ovenschotel. Zet circa 45-50 minuten in het midden van de oven, tot de groenten zacht maar niet bruin zijn; schep regelmatig om. 

Haal uit de oven en laat afkoelen tot lauw, verwijder harde stukjes rozemarijn. Schep de groenten in een ruime pan, schenk er 500 milliliter water bij, voeg de geelwortel toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Pureer de groenten met een staafmixer tot een gladde, gebonden soep; voeg eventueel extra water toe als je het te dik vindt. Maak verder op smaak met zout en peper.

Verhit intussen 2-3 eetlepels olijfolie in een wok en bak de paprika- en aubergineblokjes met een flinke snuf zout op laag vuur tot ze zacht zijn. Draai het vuur hoog, voeg de kerstomaatjes en de wijnazijn toe en roerbak nog circa 1 minuut mee tot de tomaatjes iets zacht zijn. Houd warm.

Verwarm de soep al roerend en schep in kommen. Schep in elke kom een flinke lepel van het paprika-aubergine-tomaatmengsel, knip er wat basilicumblaadjes over en eet direct, met knapperig brood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden