Beter LevenDe Volkskeuken

De Volkskeuken: sliptongetjes met gebakken bonen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: sliptongetjes met gebakken bonen, hoofdgerecht voor vier personen.

Sliptong met gebakken bonen Beeld Marieke Hesseling
Sliptong met gebakken bonenBeeld Marieke Hesseling

Platvis, wie is er niet dol op? Zeetong, tarbot, griet, schol en ga zo maar een tijdje door, het is allemaal even lekker. Mits goed bereid, dat is evident, maar daarin schuilt precies het probleem. Want hoe heerlijk ook, een goeie platvis plakt steevast aan in de pan. Plakvissen dus, bij mij althans en ik loop nu toch al een tijdje mee. Ik heb alles geprobeerd, maar niets hielp: verschillende pannen, verschillende soorten vetstof, verschillende keukens, experts consulteren, verzin het maar. Het zal wel aan mij liggen. Aan de smaak doet het verder weinig af, maar het ziet er natuurlijk niet uit, zo’n prachtig visje dat stukgetrokken op tafel verschijnt.

Hoog tijd om het over sliptong (en niet slibtong, dat is een slip of the tongue, excusez le mot), te hebben want dat is zover ik heb kunnen nagaan de enige platvis die vrijwel altijd van zijn velletje ontdaan wordt verkocht. En dan wordt bakken een fluitje van een cent, maar als ik dit zo opschrijf realiseer ik me dat je dat natuurlijk met elke platvis kunt doen. Dat ontvellen is overigens geen sinecure: ik ben ooit eens met Onno Kleyn in Scheveningen op fileercursus geweest en dat wérd me toch een gestuntel met spekgladde rubbers van vellen die zich maar moeilijk onder handen lieten nemen! Tot grote hilariteit van onze fileermeesters, overigens. Je kunt het maar beter door de visboer laten executeren.

Wat altijd een goed idee is, is geklaarde boter gebruiken. Dat spettert minder en verbrandt minder snel. Ik laat daarvoor altijd een heel pakje roomboter smelten en wat ik overhoud gaat de dagen erna wel op, in een andere bak- of braadsessie.

Ingrediënten

-250 g roomboter

-125 g gerookte spekblokjes

-4 tenen knoflook, fijn gehakt

-2 potten witte bonen (van 360 g per stuk)

-geraspte schil van 1 biologische citroen

-20 g koriander, grof gehakt

-4 grote sliptongen, op de graat en zonder vel

Bereiding

Laat de boter langzaam smelten in een sauspan en vis de witte drab eruit. Het goudgeel dat overblijft wilt u hebben. Bak de spekjes met een flinke scheut olijfolie bijna bruin en bak de knoflook even mee. Kieper de bonen met hun vocht erbij en bak omscheppend op hoog vuur, totdat het vocht verdwenen is en de bonen beginnen te kleuren. Meng de citroenrasp en de helft van de koriander erdoor.

Kruid de sliptongen met zout en peper en bak de eerste twee in 5 eetlepels geklaarde boter, 2 minuten per kant. Doe hetzelfde met de andere visjes. Schep de bonen op een schaal, leg daar de visjes op, bedruip met de braadboter en garneer met de rest van de koriander en misschien nog wat citroensap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden