De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: slanke spinaziesoep

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Snelle spinaziesoep met gerookte kip. Hoofdgerecht voor 2 personen.

Spinaziesoep met gerookte kip.Beeld Loethe Olthuis

Dag 2020, we zijn je gelukkig kwijt! En het kan in 2021 alleen maar beter worden, toch? Helaas kan niemand die vraag nu al beantwoorden, maar één ding weet ik zeker: zodra ik aan de beurt ben voor een vaccinatie, lig ik ’s ochtends vroeg al languit op de stoep bij de huisarts. Of de GGD. Of welke instantie bereid is mij dan een prikje te geven.

Maar wat gaan we doen als het leven weer ‘normaal’ is? Ik denk dat een geliefde eens lekker knuffelen, naar de kapper gaan, met zijn allen samen eten en de coronakilo’s kwijtraken bij veel mensen hoog op de lijst staan. Met de eerste twee kan ik u niet helpen, maar ik kan wel alvast een aanzetje geven voor een gezonder en slanker begin van 2021. Deze maaltijdsoep is in twintig minuten klaar en u kunt de ingrediënten heel gemakkelijk met twee of vier vermenigvuldigen, zodra er weer meer eters aan tafel zijn toegestaan. Ik kan niet wachten!

Veganisten kunnen de kip vervangen door blokjes kort gebakken gerookte tofu (bij de natuurwinkel) en de crème fraîche door haverroom-fraîche (supermarkt).

Ingrediënten:

150-200 g biologische gerookte kipfilet

1 rode (punt)paprika, schoongemaakt

1 eetl. olijfolie

1 theel. mild paprikapoeder

450 g fijngehakte diepvriesspinazie

½ bekertje crème fraîche (ca. 60-65 g)

1 groenten- of kippenbouillonblokje

Snijd de kipfilet in de lengte doormidden, dan de helften in dunne plakjes en daarna in stukjes. Snijd de paprika in kleine stukjes of dunne reepjes. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de paprikastukjes ca. 3 minuten op laag vuur, schep halverwege om. Voeg de paprikapoeder toe en bak nog ca. 1 minuut. Schep het paprikamengsel uit de pan op een bord en laat staan.

Doe de spinazie, crème fraîche en het bouillonblokje met 500 ml water in de pan en breng aan de kook, roer af en toe. Laat ca. 10 minuten op laag vuur zachtjes koken tot de spinazie zacht is. Haal van het vuur en pureer de soep glad met de staafmixer: als je dat lekker vindt, kun je ook een deel pureren zodat er nog stukjes spinazie in zitten. Roer het paprikamengsel en de kipstukjes door de soep, zet terug op het vuur en laat nog even goed doorwarmen. Maak de soep zo nodig op smaak af met zout en peper. Geef er knapperig (stok)brood of geroosterd volkorenbrood bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden