De gids De Volkskeuken

De Volkskeuken: Shepherd’s pie

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Shepherd’s pie, een hoofdgerecht voor vier personen.

Shepherd’s pie Beeld Marcus Huibers

Het is ook nooit goed. Breek je óók eens een lans voor het klimaat, regent het weer boze brieven, tot aan de brievenrubriek aan toe. Piepkuikens uit de oven, en dan ook nog eens een kop als ‘klein maar fijn’, het was een regelrechte schande. Maar sorry mensen, een piepkuiken prefereren boven een plofkip is ook een manier van minder vleeseten.

Toegegeven, het nieuws dat pasgeboren vleeskuikens in de bio-industrie veel te laat te eten en drinken krijgen, je reinste dierenmishandeling dus, viel wat ongelukkig samen met mijn stukje. Maar dan hebben we het nog steeds over plofkippen, niet over hooggeboren piepkuikens met een afwijkende ecologische klauwafdruk. Kwestie van de klok en de klepel. Net als ironie, overigens.

Hoe dan ook, diezelfde dag werd ik geveld door een naar virusje, god straft meteen, waardoor ik aan bed was gekluisterd. Een mens gaat dan vreemde dingen doen. 24/7 naar 24/7 Kitchen kijken bijvoorbeeld. Gelukkig was het Jamie Oliver week. Mijn held kookte zich de hele dag door een slag in de rondte. Hij keek guitig in de camera en zei zoiets als: ja mensen, ook jullie weten dat we minder vlees moeten eten. Dus vandaag ga ik jullie leren hoe je heerlijke gerechten met alleen veggies maakt! En daar stond hij alweer te roeren, in een mac and cheese met loads of veggies, of een veggie Shepherd’s pie.

Die laatste maakte ik ongeveer na. Met wat vlees, maar minder dan u van mij gewend bent; een mens moet ergens beginnen.

Ingrediënten

1,2 kg kruimige aardappelen, geschild

100 g roomboter

15 g gedroogd eekhoorntjesbrood, verkruimeld

3 sjalotten, gesnipperd

4 knoflooktenen, gehakt

10 g salie, in reepjes

1 rode peper, gehakt

300 g lamsgehakt

1 flinke stronk prei, in halve ringen

5 stengels bleekselderij, gehakt

300 g snijbonen, gesneden

3 el tomatenpuree

Kook de aardappelen gaar in gezouten water, giet af, stoom droog en stamp met de roomboter tot smeuïge puree. Week het eekhoorntjesbrood in 250 ml kokend water. Fruit sjalotten, knoflook, salie en rode peper in wat olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg de prei, bleekselderij en snijbonen toe, eekhoorntjesbrood (inclusief weekwater!) en tomatenpuree. Schep goed door elkaar, breng op smaak met zout en peper en laat 10 minuten pruttelen. Stort het mengsel in een ovenschaal en dek af met de aardappelpuree. Zet 30 minuten in een voorverwarmde oven op 185 graden. Zet daarna nog even de grillstand aan, voor een lekker bruin korstje. 

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden