ReceptDe volkskeuken

De Volkskeuken: Selderij-appelsoep

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Selderij-appelsoep, voorgerecht voor 4 tot 5 personen.

Selderij-appelsoepBeeld Loethe Olthuis

Ingrediënten:

1 ui

1 struik bleekselderij

2 zoetzure appels (Elstar)

2 eetl. zonnebloemolie

1-2 eetl. extra vierge olijfolie

2 groente- of kippenbouillonblokjes

Ik moest laatst best lang wachten op het gemeentehuis: mijn enige gezelschap was een klein jongetje dat enthousiast tien zakjes suiker door een bekertje heet water uit de koffie-automaat roerde en vervolgens opdronk. Zijn vader stond nietsvermoedend bij het loket.

Ik slenterde een beetje rond en belandde bij de personeelsingang, waar een bord met een pijl de weg wees naar de kantine. ‘We gaan gezonder lunchen!’, stond er juichend op. ‘Vandaag: spinaziesmoothie!’

Nu gaan mijn tenen al krullen van ontzetting bij het woord ‘spinaziesmoothie’. Meestal bestaat zo’n drankje uit een handvol groenteblaadjes, yoghurt en een banaan om het nog enigszins smakelijk te maken. Misschien zit er een snufje parkietenzaad of groene algen in. Gezond? Een bakje yoghurt met banaan en vanavond een bord spinazie is gezonder. Zo’n groot glas ijskoude kledder is bovendien niet echt goed voor je maag.

De bedoeling is natuurlijk goed, maar als je mensen gezonder wilt laten eten, waarom geef je ze dan geen lekker, verwarmend groentesoepje? Zonder allerlei interessant, quasi-gezond geneuzel?

Deze friszoete, lentegroene soep draagt bij aan je groente- en fruitinname, is simpel te maken en de meeste kinderen vinden hem ook lekker. Misschien houdt het ze zelfs af van suikerwater. Bovendien zijn bleekselderij, Nederlandse appels en lente-ui ook in de winter een duurzame keus.

Bereiding

Pel de ui en snipper grof. Snijd de bleekselderijstengels los, wrijf eventueel zand eraf onder de kraan. Snijd de topjes met blaadjes eraf. Hak een handvol blaadjes grof, met de rest doe je je konijnen/cavia’s een plezier. Schil de stugge buitenste stengels met een dunschiller. Snijd alle stengels in stukken. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels ook in stukken. Breng 1 liter water aan de kook. Verhit intussen 2 eetl. olie in een braadpan. Bak de ui 3 minuten op zacht tot matig vuur. Voeg de bleekselderij- en appelstukjes toe en bak ze al omscheppend nog 3 minuten. 

Voeg het water en de bouillonblokjes toe, breng aan de kook en laat de groenten en appel met het deksel op de pan in ca. 15 min. zachtjes gaar en zacht koken. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer glad: zorg dat je alle stukjes selderij meeneemt. Verdeel de hete soep over kommen of borden en druppel er wat extra vierge olijfolie over. Garneer met selderijgroen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden