ReceptDe volkskeuken

De Volkskeuken: salade met kippenmaagjes, witlof en linzen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: salade met gebakken kippenmaagjes, witlof en linzen; voorgerecht voor 4 personen.

Salade met kippenmaagjes, witlof en linzenBeeld Marcus Huibers

Luce en Imme, puberdochters van vrienden, kwamen op bezoek. En wat wensten de dametjes te eten? Nou, gebraden kip uit de oven natuurlijk, ‘maar het maakt niet zoveel uit want alles wat jij maakt is lekker’, kwam het over de groepsapp. En: ‘Goed plan toch, oompie?’ 15 en 13, en nu al feilloos weten op welke knopjes ze moeten drukken.

Dus ik naar de poelier op de markt, waar ik een deftige braadkip kocht en een pond spotgoedkope kippenmaagjes. Wáblief, hoor ik u proesten boven uw ontbijt. Het zijn eigenlijk kippenmaagspiertjes, het maagvlies zelf (laat staan wat erin zit) is natuurlijk niet te eten. Die spiertjes worden supermals als je ze lang gaart. Herinnert u zich nog die ene vakantie in Frankrijk, in dat schattige restaurantje aan dat pittoreske pleintje, waar u een salade délices du canard bestelde en u zo smulde van die zachte, rood-roze vleeskussentjes die haast uit elkaar vielen als u erop beet? Niet schrikken, maar dat waren dus gésiers, eendenmaagjes, gegaard en daarna gebakken in eendenvet.

Met kippenmaagjes werkt het net zo en het past naadloos in het van snavel-tot-staartprincipe: de hele kip zullen we opeten. Dus niet alleen de filets en de poten, maar ook de maagjes, hartjes, kammetjes en klauwtjes. Oké, dat laatste is misschien een brug te ver.

Voor de meiden maakte ik deze salade met gebakken kippenmaagjes als voorgerecht, en ze vonden het vet lekker. Oók nadat ik ze verteld had wat het was.

Ingrediënten

-500 g kippenmaagjes

-2 kippenbouillonblokjes

-4 stronkjes witflof, in lange repen

-250 g linzen (zelf gekookt of uit blik)

-1 rode ui, ragfijn geschaafd

-100 g feta, verkruimeld

-6 eetl. olijfolie

-3 eetl. witte wijnazijn

-1 knoflookteentje uit de knijper

-2 theel. mosterd

-50 g roomboter

-2 theel. sumak (Libanees kruid)

-verse koriander

Spoel de maagjes goed schoon en breng dan in ruim water aan de kook. Schep het schuim af dat boven komt drijven. Draai het vuur lager, voeg de bouillonblokjes toe (en eventueel groenterestjes, ik nam wat ui, citroen, gember en selderijblad) en laat 2 uur zachtjes trekken. Vis de maagjes uit de bouillon, die u bewaart. Verdeel de witlofblaadjes en de (lauwwarme) linzen over de borden en garneer met de rode ui en de feta. Klop dressing van de olie, azijn, knoflook en mosterd. Kruid de maagjes met zout en peper en bak ze even bruin in de boter. Verdeel ze over de borden. Lepel de dressing over de salade, geef nog een gulle draai aan de pepermolen en garneer met de sumak en koriander. Geef er knapperig brood bij. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden