De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Rode curry met eieren

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: rode curry met eieren, hoofdgerecht voor 4 personen.

Rode curry met eieren. Beeld Onno Kleyn

Niets zo goed om kilo’s kwijt te raken als een flinke ontsteking of een heftige griep. Nu heb ik geen probleem met de kilo’s, maar ik houd me op dagelijkse basis toch altijd een beetje in. Een paar virale streepjes terug op de weegschaal geven plots uitzicht op een paar verrukkelijke dagen van leve-de-lol, wie-doet-me-wat? en kom-maar-hier-met-dat-toetje. 

Koortsige dromen over hoe fantastisch het leven, de kosmos, álles is als ik weer beter ben. Dan ga ik natuurlijk ontzettend hard aan het werk, de creativiteit bruist achter mijn oogbollen. Ik kook riante menu’s, gewoon midden in de week, en eet alles nog op ook.

Eenmaal beter is alles binnen de kortste keren weer gewoon. Ik ben lui, bereid geen voor- en nagerechten en zie desondanks al rap mijn vaste getal in het venstertje van de weegschaal. Daar voel ik me nog goed bij ook. Tevreden zelfs, iets waarvoor ik me bijna schaam. Waar is de liederlijkheid, het woeste artiestendom? Achter in een kast op zolder, bedekt met een laag stof. 

Goed, matigheid is weliswaar hip tegenwoordig, maar dat is een politiek gemotiveerde matigheid, een activistisch afknijpen. Minder dit, minder dat, minder vlees, benzine, gas, suiker. Wat de voortrekkers ervoor terugkrijgen is energie en een gevoel van heiligheid, dat zie je duidelijk, maar bij mij werkt dat niet. Ik brom in een hoekje en probeer weer eens iets met minder of geen vlees te brouwen: mijn bijdrage aan het grotere goed. Op hoop van zegen.

Ingrediënten

1 ui, gehakt

1 chilipeper, gehakt met zaad en al

3 tenen knoflook

1 eetl. suiker

3 eetl. olie

1 aubergine, in blokjes

200 ml kokosmelk

200 g doperwtjes, diepvries, ontdooid

1 limoen

4 eetl. Thaise vissaus

200 g champignons, in plakjes

8 eieren, hardgekookt en gepeld

Bereiding

Draai de ui met de chilipeper(s), knoflook en de suiker in het bakje van de staafmixer tot prut. Fruit het mengsel 3 minuten in de olie. Voeg de aubergine toe, meng en laat afgedekt op lager vuur 7 minuten garen. Schenk dan de kokosmelk in de pan en doe de erwtjes erbij en zoveel water dat alles net onder staat. Breng aan de kook en laat 1 minuut pruttelen. Breng op smaak met zout, limoensap en vissaus. Voeg de champignons en eieren toe en warm goed door. Eet met rijst.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden