De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Quarantainetaartje

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Chocoladetaartje met kardemom en kersen, tussendoortje voor 8 personen.

Beeld Marie Louise Schipper

De pleegzusters van de Quarantaine-inrichting aan de Amsterdamse Zeeburgerdijk stonden een eeuw geleden hun mannetje, gewapend met een borstel, een stuk zeep en enorme hoeveelheden lysol. Veel kinderen gingen bij hen in quarantaine om de verspreiding van besmettelijke vlektyfus te voorkomen. Die groep was niet de enige.

Er was een bijzondere categorie over wie de zusters waakten: tientallen zieke Weense oorlogskinderen. Zij maakten deel uit van een gezelschap van 150 duizend dat in 1920 naar Nederland kwam om aan te sterken. Onder hen waren ook Hongaarse kinderen.

Na een fikse wasbeurt bezochten de Wenertjes de dokter. Hij entte ze in en nam keelmonsters af. Daarna was het tijd voor het avondeten, dat bestond uit een stevige vleesbouillon en havermoutpap. Als de besmetting was geweken vonden ze onderdak bij pleeggezinnen. Sommige kinderen bleven in de Quarantaine-inrichting, die waren te zwak en kregen in Amsterdam hun laatste rustplaats.

Op internet zijn getuigenissen te vinden van de nazaten van de overlevenden. Velen gingen niet meer terug, ze trouwden en kregen kinderen en kleinkinderen. Hun naam en achternaam was het enige wat ze bezaten.

Dit verhaal vraagt om een vrolijk recept, want de tijden zijn zwaar genoeg. Wenen is de chocoladetaartjesstad bij uitstek. Mijn eerbetoon komt daar niet vandaan. Het bevat een bijzonder ingrediënt: bietensap. Dat geeft extra smeuïgheid.

Ingrediënten

4 eieren

75 g suiker

100 g boter (zacht)

175 ml bietensap

250 g zelfrijzend bakmeel

175 g pure chocolade (72%), verpulverd in de keukenmachine

1½ eetl. cacaopoeder

flinke hand walnoten, grofgehakt

4 kardemompeulen, goed gevijzeld

snuf zout

een paar flinke eetlepels kersenjam

ter garnering: kersen (uit de diepvries), en wat bakkersdecoratie uit het supermarktschap

Bereiding

Pak een beslagkom en mix de eieren schuimig. Voeg de suiker toe en klop gedurende lange tijd. Doe dan beetje bij beetje de zachte boter erbij. Mix wederom. Voeg het bietensap toe en klop goed door.

Doe dan het zelfrijzend bakmeel erbij en blijf goed mixen. Verpulver de chocolade en voeg toe, met het cacaopoeder, de walnoten, de kardemom en het zout. Klop goed. 

Vet een taartvorm in, met een gemiddelde doorsnede van 20 centimeter, giet het beslag erin. Bak in een voorverwarmde oven op 190 graden gedurende 45 minuten.

Controleer met een satéprikker of de taart gaar is. Laat even afkoelen. Snijd met behulp van stevig garen horizontaal doormidden. Besmeer een helft rijkelijk met kersenjam. Leg de andere laag erbovenop. Bestrijk ook de bovenkant met jam. Garneer met kersen en bakkersdecoratie, snijd aan en deel uit. Uw buren lusten vast wel een puntje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden