De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: pompoenburger voor vleeseters

Beeld Loethe Olthhuis

Het is nu volop pompoenentijd, al kom je ze tegenwoordig het hele jaar tegen in de supermarkt: check de herkomst, want pompoen uit Zuid-Amerika is geen milieuvriendelijke keuze. En volstrekt onnodig, want pompoenen zijn bij uitstek geschikt om lang te bewaren. Op een koele droge plek, bijvoorbeeld een kelderkast, zelfs maandenlang.

Met pompoen kun je alle kanten op. Er zijn heel veel soorten, al is de kleine oranje zonpompoen misschien wel het veelzijdigst. In de Verenigde Staten maken ze zoete taart van flespompoen, pompoensoep is natuurlijk een klassieker en geroosterd in de oven krijgen pompoenen een heerlijk zoet-hartig karamelsmaakje. Gegaarde pompoen heeft een bevredigend, smeuïg, bijna vlezig mond­gevoel. Reden om eens een plantaardige pompoen-notenburger te proberen, heel losjes gebaseerd op een recept uit de Vegabijbel van Isabel Boerdam. Ook lekker voor vleeseters!

Ingrediënten

150 g gemengde noten (bv. amandelen, cashewnoten, zonnebloempitten)

olijfolie

375 g ongeschilde oranje zonpompoen, in blokjes

1 eetl. gedroogde tijm

1 eetl. milde gerookte paprikapoeder (pimentón)

1 eetl. gedroogde basilicum

4 ronde (hamburger)broodjes

vegan mayonaise

tomatenketchup

3-4 zoetzure augurkjes, in dunne plakjes

handje rucolablaadjes

Extra: keukenmachine, lage ruime ovenschaal, anti-aanbak-koekenpan

Verwarm de oven voor op 200 graden (boven-/onderwarmte). Maal 80 gram noten in de keukenmachine tot ‘notenmeel’. Hak de rest van de noten in iets grovere stukjes. Meng in een kom 1 theelepel zout en 3 eetlepels olijfolie door de pompoenblokjes, verdeel ze over de ovenschaal en rooster ze 20 minuten. Schep de gehakte noten erdoor en voeg, als het mengsel droog lijkt, nog 1-2 eetlepels olijfolie toe en bak nog ca. 15 minuten tot de pompoenstukjes goed zacht zijn, schep halverwege om. Laat het pompoennotenmengsel iets afkoelen en prak fijn met een vork.

Doe het pompoennotenmengsel in een kom en kneed het notenmeel, de tijm, het paprikapoeder en de basilicum erdoor. Proef en maak pittig op smaak met zout en peper. Verdeel het pompoendeeg in vieren en rol er ballen van. Druk de ballen voorzichtig plat tot burgers. Zet minstens 20 minuten in de koelkast om op te stijven.

Bak de broodjes eventueel wat knapperig in de oven. Verhit een flinke scheut olijfolie in een antiaanbakpan en bak de burgers op laag vuur in 2 keer 4 minuten aan weerszijden goudbruin: let op, ze verbranden snel! Besmeer de broodjes intussen gul met mayonaise en ketchup. Beleg elk broodje met een pompoenburger en verdeel de augurkplakjes en de rucola erover. Eet direct, met komkommersalade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden