De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Pitapizza voor het nieuwe jaar

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: pitapizza’s met zalm, spinazie en Gruyère, een hapje (of hoofdgerecht) voor 2 tot 4 personen. 

Beeld Loethe Olthuis

We zijn uitgefeest en uitgeknald, de bubbels en oliebollen zijn op en januari grijnst ons kil tegemoet. Maar ook de nieuwe maand ziet er veel beter uit als je goed kunt eten, al is een tikje matigen wellicht een goed idee. Waarschijnlijk heeft u nog genoeg over: niet weggooien, maar lekker improviseren.

 In mijn koelkast vond ik nog een pakje gerookte zalm en verse dille, overgehouden van de jaarwisseling. Een feilloos lekkere combinatie met het restje zoet-pittige Gruyère van het kerstkaasplateau, de uit de kelderkast opgegraven pitabroodjes en een pak diepvriesspinazie. Ik maakte er deze ‘pizzaatjes’ van, een prima lunch of hapje voor vier personen of zelfs een diner voor twee. 

Je kunt ze zonodig een avond eerder voorbereiden, of tussen het kokkerellen door pauzeren met een overgehouden staartje kerstwijn. Hoewel ik een fan ben van volkoren pitabroodjes, zijn die niet geschikt voor dit recept: ze worden niet knapperig genoeg. 

Ingrediënten:

450 g grof gehakte diepvriesspinazie

½ bosje dille, fijngeknipt (houd een paar toefjes achter)

4 pitabroodjes à 80 g

ca. 40 g zachte roomboter

200 g gerookte zalm, in reepjes

200 g geraspte Gruyère, Emmenthaler of Hollandse gatenkaas

Extra: bakpapier

Bereiding

Doe ruim van tevoren de spinazie in een pan en laat op laag vuur ontdooien, schep regelmatig om. Laat nog een paar minuten zachtjes koken en gaar worden en stort in een metalen zeef/vergiet. Laat de spinazie uitlekken en druk er daarna zoveel mogelijk vocht uit. Laat helemaal afkoelen.

Verwarm intussen de oven voor op 220 graden. Bekleed het rooster met bakpapier. Snijd de pitabroodjes met een kartelmes horizontaal doormidden, zodat je acht broodplakken hebt. Besmeer de snijvlakken van de broodjes met roomboter en bak ze (zonodig na elkaar) 3-4 minuten op het rooster in het midden van de oven. Laat ze afkoelen. Als de spinazie helemaal is afgekoeld, schep je hem in een kom, meng de fijngeknipte dille erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Verdeel eerst de zalmreepjes over de beboterde broodkanten, dan wat spinazie en tenslotte geraspte Gruyère. Leg de pitapizza’s met bakpapier op het rooster en zet ze (zonodig in gedeelten) nog 5-6 minuten in de oven tot de kaas is gesmolten en de broodjes knapperig zijn. Garneer met de achtergehouden dille en eet de pizzaatjes zo warm mogelijk.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden