De gidsVolkskeuken

De Volkskeuken: pecantaart met rumcrème

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: pecantaart met rumcrème, voor een heleboel personen.

Pecantaart met rumcrèmeBeeld Onno Kleyn

Wij volkskokers hebben zo onze patronen. De scherpe lezers van deze rubriek hebben allang door wie waarover schrijft; vega, zoet, kinderen, vlees, biologisch, tuinen, hip, degelijk. En waarover niet. Mijn lacune is zoet. Maar af en toe, goed, héél af en toe, spring ik over mijn eigen schaduw heen. Dat is niet om onvoorspelbaar en mysterieus te zijn – dat is me van mijn leven nog niet gelukt – maar om in vorm te blijven. ‘Dat noemt zichzelf culinair schrijver en kan nog niet eens een taart bakken’, dat soort geluiden wil ik voor blijven. Of nee, dokter, misschien is het meer het bezweren van persoonlijke demonen of van de dreigende veroudering, de nakende overbodigheid, het ingehaald worden door horden vreselijk leuk schrijvende jonkies die veel succes hebben met het publiceren van instructies die leiden naar taart-, koek- en cakegeluk.

Enfin, ik heb dus weer eens een taart gebakken. Die er vijf dagen over deed om opgegeten te worden, waarbij meer dan de helft ook nog eens naar buren ging. Misschien is dat het wel. Als ik bak, is het voor de buren.

Ingrediënten

Deeg

225 g bloem

100 g roomboter

50 g suiker

3 eierdooiers

Snuf zout

Vulling

200 g pecannoten + 15 stuks extra

200 g suiker

100 g crème fraîche

3 eiwitten

En verder

boter om in te vetten

400 g mascarpone

50 g poedersuiker

6 eetlepels bruine rum, of iets meer

Splits de eieren en zorg dat er geen eigeel bij het wit komt. Doe de ingrediënten voor het deeg met de eidooiers in de keukenmachine en draai tot zich een bal begint te vormen. Verpak de bal in folie en leg een half uur in de koelkast.

Zet de oven op 180 graden. Maal voor de vulling de pecannoten tot kruim met de keukenmachine. Meng de suiker en de crème fraîche. Roer het notenkruim erdoor. Klop apart de eiwitten stijf, met schoon materiaal. Spatel het notenmengsel door de eiwitten.

Beboter een lage taartvorm van circa 24 cm doorsnee en bekleed die met het deeg. Ik doe dat door kleine kluitjes uit te drukken; een lap uitrollen en verplaatsen lukt me niet. Doe de vulling erin. Bak 30 minuten; dek de bovenkant af met beboterde folie als hij te bruin wordt. Laat afkoelen.

Roer de mascarpone los met de poedersuiker, rum en misschien wat water. Verdeel over de taart en garneer met pecannoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden