service

De Volkskeuken: pasta voor pompoenen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: tortellini met tomaatjes en pesto, hoofdgerecht voor 2 personen

Tortellini met tomaatjes en pesto. Beeld Loethe Olthuis
Tortellini met tomaatjes en pesto.Beeld Loethe Olthuis

Ik heb drie emmertjes met snoeptomaatjes op het aanrecht staan. Best veel voor een huishouden van twee personen. Maar het heeft een reden. De pompoenzaailingen die ik in mijn moestuin had uitgeplant, zijn namelijk allemaal in één nacht gereduceerd tot stompjes. Waarschijnlijk door naaktslakken, want je hoeft geen Sherlock Holmes te zijn om het triomfantelijk achtergelaten, glinsterende slijmspoor als bewijs voor een nachtelijke pompoenorgie te zien. Nu had ik preventief heel wat pompoenen gezaaid, van zaad dat ik vorig jaar uit mijn eigen pompoenen had geoogst: één pompoen geeft genoeg zaadjes voor een pompoenenveld. Maar nu staan er nog maar twee pompoenplantjes in de groentekas te wachten tot ze naar buiten mogen.

En zo kom ik op die emmertjes. Die zijn namelijk superhandig als beschermende minikasjes. Je zet ze over het plantje heen en er komt geen slak meer bij, tot ze groot genoeg zijn om te overleven. Mijn emmertjesvoorraad was nu aangevuld, maar die tomaatjes blijven niet eeuwig goed. Daarom maakte ik er een recept mee dat een chef in Rome binnen tien minuten voor onze neus zette: met tagliatelle, maar ik vind gevulde pasta lekkerder.

Zelfgemaakte pesto is heerlijk, en simpel als je een keukenmachine hebt. Ik vries pesto in porties in. Zelfs de supermarkt heeft prima verse pasta én pesto, al zijn ze vaak wel ‘vernederlandst’. De tomaatjes vormen vanzelf een saus. Roerbak ze heet en niet te lang: ze moeten zacht worden, maar niet uit elkaar vallen. Grote eters willen er misschien nog wat knapperig brood bij om de saus op te deppen, tenzij je er op z’n Italiaans nog een hoofdgerecht na eet. Wij vonden het zo prima.

Ingrediënten

250 g gevulde verse tortellini (bijv. met ricotta en spinazie)

2 eetl. olijfolie

1 teen knoflook, fijngehakt

400 g kers- of snoeptomaatjes, alle kleuren, gehalveerd

3 lente-uitjes, schoongemaakt, in dunne ringetjes

1 eetl. balsamico-azijn

ca. 60-70 g verse pesto (zelfgemaakt of uit de supermarkt)

handje basilicumblaadjes

versgeraspte Parmezaanse of oude Goudse kaas, naar smaak

extra: 2 warme diepe borden

Kook de tortellini beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing. Verhit de olijfolie in een wok. Roerbak de knoflook en de kerstomaatjes ca. een halve minuut op hoog vuur, schep de lente-ui en balsamico erdoor en roerbak nog een halve minuut.

Giet de tortellini af en schep het tomaatmengsel en de pesto erdoor. Verdeel over de borden en knip of scheur de basilicumblaadjes erboven fijn. Geef de kaas erbij en eet direct, met kropsla.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden