Beter levenVolkskeuken

De Volkskeuken: paëlla met disclaimer

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: vegan paëlla, hoofdgerecht voor 2 à 3 personen.

Vegan paëlla Beeld Pay-Uun Hiu
Vegan paëllaBeeld Pay-Uun Hiu

Ik had de paëlla beloofd van Matt Pritchard, de getatoeëerde chef van het BBC-programma Dirty Vegan (nu te zien op NPO 3). Daarin trakteerde Pritchard een vrouwenrugbyteam op een geheel plantaardige paëlla met tofu en chorizoworstjes van seitan. Het recept van de seitanchorizo gaf ik de vorige keer (Volkskeuken, 23 februari), nu dus het hoofdgerecht.

Disclaimer: er is weinig Spaans aan deze paëlla, althans niet volgens de methode van Spaanse chefs als Alberto Herraiz en zijn standaardwerk Paella. Daarin is het de kunst de rijst in de pan precies goed te garen. Pritchard kookt daarentegen eerst de rijst in bouillon en wijn, en giet vervolgens alles in de paëllapan.

Maar goed, de Britten zijn nu toch uit de EU en eerlijk is eerlijk, het smaakte geweldig. Omdat ik geen rugbyteam aan tafel had, heb ik de hoeveelheden aangepast voor 2 à 3 personen. In plaats van een paëllapan kunt u ook een ovenbestendige ruime koekenpan gebruiken.

Ingrediënten

150 g stevige tofu

700 ml groentebouillon

300 ml witte wijn

snuf saffraan

225 g paëllarijst

olijfolie

1 ui, gesnipperd

½ rode, ½ gele en ½ groene paprika

2 teentjes knoflook, gesnipperd

½-1 theel. cayennepoeder

1 theel. pimentón

1 eetl. paprikapoeder

100 g sperziebonen, in stukjes

6-8 kleine tomaten, gehalveerd

1 pak (180 g) vegan worst (bijv. Garden Gourmet sensational chorizo), of 350 g seitanchorizo

1 limoen

½ eetl. edelgistvlokken (natuurwinkel)

knapperig zeewier (bijv. Saitaku nori snack), optioneel

Zet de tofu in de pers of wikkel hem in keukenpapier en leg er iets zwaars op. Doe de bouillon en wijn in een ruime pan, breng aan de kook en roer de saffraan erdoor. Voeg de rijst toe en laat 15 minuten zachtjes koken. Houd er een oogje op, roer af en toe, en voeg indien nodig nog wat vocht toe.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en verhit 1 à 2 eetlepels olie in de paëllapan. Bak op middelmatige hitte de ui en paprika met wat zout tot ze zachter zijn. Voeg knoflook en specerijen toe en laat 10 minuten zachtjes bakken. Kook de sperziebonen circa 5 minuten tot beetgaar.

Kijk of de rijst na 15 minuten het merendeel van het vocht heeft geabsorbeerd. Om te voorkomen dat er meer vocht in zit dan in de paëllapan past, kunt u de rijst in een zeef gieten en het vocht opvangen. Schep de rijst in de paëllapan, roer de tomaten en sperziebonen erdoor en breng op smaak met zout en peper. Giet dan het kookvocht erbij, de pan moet nu min of meer tot de rand gevuld zijn. Zet de paëlla 30 minuten in de oven.

Verkruimel de tofu en bak die samen met de vegan worst (of seitanchorizo, als u die hebt gemaakt). Haal de paëlla uit de oven, besprenkel met wat limoensap, roer de tofu, worst en edelgistvlokken erdoor. Decoreer met het verkruimelde zeewier en de limoenpartjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden