De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: paddestoelen-roomsoep

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: paddestoelen-roomsoep met zelfgemaakte croutons, lunchsoep voor 8 kommen.

Beeld Tallina van den Hoed

Voor mijn werk leek niets te veranderen toen in maart mijn hele huishouden opeens thuis ging werken en leren, maar dat was wel zo. Mijn voorheen zo rustige huis zat plots vol met zoomende pubers en een luidruchtig conference-callende man. Om de haverklap zat er iemand op mijn kantoor: ‘Het is hier veel stiller, mam!’, of mocht ik de woonkamer niet in: ‘Straks loop je door mijn beeld! We móeten de camera aandoen!’ Van gezellig samen lunchen kwam niet veel, want school- en werkschema’s liepen dwars door elkaar, maar alles wat ik maakte ging wel steeds schoon op, ook sneller dan ik dacht.

De pubers zijn weer naar school, en mijn luidruchtige man zit opeens voor twee weken in het buitenland. Het is stil in huis. Ik mis ze bijna. Tijd voor soep.

Ingrediënten

10 g gedroogd eekhoorntjesbrood

1 ui

2 tenen knoflook

1 stengel bleekselderij

olijfolie

500 g paddestoelen (champignons, kastanjechampignons, oesterzwammen)

1 opgehoopte eetl. bloem

1,5 l paddestoelenbouillon

1 theel. gedroogde tijm

150 ml (soja)room

3 oude boterhammen of kapjes

Week de gedroogde paddestoelen in wat heet water. Snipper de ui en 1 teen knoflook en snijd de bleekselderij in boogjes. Verhit 40 milliliter olijfolie in een soeppan en bak ui, knoflook en bleekselderij hierin. Snijd de verse paddestoelen in plakjes of sliertjes. Als de ui glazig wordt, mogen de paddestoelen erbij. Bak ze op een hoog vuur aan, zodat ze mooie bruine randjes krijgen. Haal eenderde uit de pan en houd apart. 

Doe de bloem in de pan en roer tot u geen wit poeder meer ziet. Giet al roerend de bouillon erbij en strooi de tijm erover. Hak de geweekte paddestoelen fijn en voeg ze met weekvocht toe. Laat het aan de kook komen en pureer de soep dan met een staafmixer. Laat het nog 5 minuutjes pruttelen, giet de room en de apart gehouden paddestoelen erbij. Proef op zout en peper en zet het vuur uit.

Snijd het oude brood in blokjes. Doe een gulle sliert olijfolie in een koekenpan. Doe de blokjes brood in de pan, pers de resterende knoflookteen erover. Strooi er wat zout over en bak al roerend tot de blokjes aan alle kanten knapperig zijn. Houd in de gaten dat het brood niet verbrandt.

Doe de croutons in een bakje, schep de soep in kommen en laat iedereen naar believen de croutons erin doen. Of ernaast eten, dan blijven ze lekker knapperig. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden