DE GIDSDE VOLKSKEUKEN

De Volkskeuken: Paasbrunchstrudel

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: asperge-oesterzwam-strudel, voor de paasbrunch. Brunchgerecht, 4 tot 6 personen.

Asperge-oesterzwamstrudel.Beeld Tallina van den Hoed

Over een paar dagen is het Pasen en dan gingen wij altijd brunchen in een hotel. Chic-de-friemel, met de hele familie, met heerlijk eten: carpaccio, zalm en champagne. Vroeger waren er zelfs echte kuikentjes om mee te spelen. Dat kan niet meer, tegenwoordig, levende kuikentjes, maar zo oud is onze familietraditie dus al.

Dat zit er dit jaar niet in. Heus, die zalm wel, en de carpaccio en voor mijn part de champagne ook, maar we zullen die brunch zelf moeten maken, want de hotels zijn dicht en oma mag haar verpleeghuis niet uit.

Wat zetten we dan op tafel? Natuurlijk eitjes, echte, en van chocola, lekkere broodjes, een boterlammetje, een salade, wat soep, fruit, misschien een bakje met ragout én deze knapperige strudel. 

Ingrediënten: 

200 g filodeeg of loempiavellen (vriezer, supermarkt of toko)

500 g groene asperges

1 sjalotje

100 g oesterzwammen

olijfolie

50 g boter

100 g roomkaas

peper en zout

Laat het filodeeg ontdooien. Haal de harde kontjes van de asperges af, breek de rest van de asperges in stukjes en snipper het sjalotje. Scheur de oesterzwammen in reepjes van ongeveer een centimeter breed.

Verhit de olijfolie en bak de asperges, sjalot en oesterzwammen onder af en toe roeren tot de sjalot glazig is en de oesterzwammen licht bruinen. Haal de pan van het vuur en laat de groenten afkoelen. Zet de heteluchtoven op 180 graden.

Smelt de boter in de magnetron of in een pannetje. Haal het filodeeg of de loempiavellen voorzichtig los. Nu hebben filodeegvellen en loempiavellen afwijkende maten, dus u moet zelf even plussen hoe u een rechthoek van ongeveer 30 bij 50 centimeter maakt. Schik de vellen zó dat ze een rechthoek vormen, laat ze overlappen. Smeer de rechthoek in met wat gesmolten boter en leg de volgende laag deegvelletjes erop. Smeer ook die in met boter en leg de volgende laag er weer op, net zo lang tot je geen deegvelletjes meer hebt.

Smeer het midden in met de roomkaas, laat ongeveer 5 centimeter rand vrij. Leg de groenten op de roomkaas, bestrooi met zout en peper. Vouw eerst de zijkanten naar binnen en vouw daarna onder en bovenkant dicht, tot je een mooi pakket hebt. Leg dit pakket met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier, smeer het in met de resterende boter en schuif het geheel in de oven. Bak in 20 minuten bruin en knapperig. Laat even afkoelen en snijd het dan in plakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden