De gidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Onfatsoenlijke zalmsoep

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Aardappelsoep met venkel en gerookte zalm, maaltijdsoep voor 3-4 personen.

Aardappelsoep met venkel en zalm.Beeld Loethe Olthuis

Nu het guur begint te worden, denk ik vaak terug aan de tijd dat mijn vriendin Gitta in Trondheim, Noorwegen, woonde. Ik was daar eens eind mei, toen het in de zon bijna 20 graden was, maar er in de schaduw nog sneeuw lag. Toch gingen de Noren volledig uit hun dak, compleet met zwembroeken, balkonbarbecues en ‘zonvrij’ voor de kinderen: het kon namelijk wel eens de enige warme week van de zomer zijn, legde Gitta uit. Wij gingen uit lunchen, op het terras van het meest luxe hotel in de stad. En kregen daar verrukkelijke aardappelsoep met onfatsoenlijk grote hoeveelheden zalm erin. Een venkelknol kostte namelijk tien euro per stuk, maar zalm, ach, die kreeg je er bijna gratis bij….

Deze soep is ook heerlijk op Sinterklaasavond. Met meer, minder of geen zalm, met een drupje pastis of met hamsliertjes en bieslook.

Ingrediënten:

1 volle theel. venkelzaad

1 grote venkelknol

60 g boter

1 middelgrote ui, gepeld, fijngesnipperd

30 g bloem

500 ml (volle) melk

1 ½ (kippen)bouillonblokje

500 g biologische vastkokende aardappels, geschild, in heel kleine blokjes

½ bosje dille (of bladpeterselie), fijngehakt

ca. 200 g gerookte ASC-zalm, in reepjes

Stamp of hak het venkelzaad iets fijn in een vijzel of met een keukenmachine; het hoeft geen poeder te worden. Snijd de stengels en het ‘kontje’ van de venkelknol en verwijder de buitenste rok, als die erg stug is. Snijd de venkelknol in vieren en snijd elk kwart overdwars in heel dunne reepjes.

Verhit de boter in een braadpan en bak de uisnippers met het venkelzaad ca. 3 minuten op laag vuur. Roer de bloem erdoor tot die is opgenomen door de boter. Draai het vuur uit en roer 500 ml water door het bloemmengsel tot het een egale vloeistof is. Zet het vuur weer aan en roer ook de melk en het verkruimelde bouillonblokje erdoor. Breng al roerend aan de kook en laat, terwijl je blijft roeren, ongeveer 1 minuut zachtjes koken tot de soep licht gebonden is. Meng de aardappelblokjes en venkel door de soep. Laat nog ca. 10 minuten zachtjes koken met het deksel op een kier op de pan tot de aardappel en venkel zacht zijn, roer regelmatig. Roer de dille of peterselie erdoor en maak op smaak af met zout en versgemalen peper. Schep de soep in kommen en laat iedereen er aan tafel gerookte zalm in doen. Eet met knapperig (stok-)brood en een groene salade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden