De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: omeletrol met spinazie en zalm

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Omeletrol met spinazie en zalm, hoofdgerecht voor 2 personen.

Beeld Loethe Olthuis

Ik ben een geluksvogel. Met kippen die als gekken leggen, hoef ik voor eieren de deur niet uit en de vriezer zit nog vol moestuingroenten van vorig seizoen. Als die op zijn, moet ik toch naar de winkel, want veel groeit er nog niet in maart. Maar om nu, zoals een lezer een paar dagen geleden suggereerde, alleen nog maar recepten met bonen uit blik in de Volkskeuken te zetten, gaat me toch te ver. Net als hamsteren. 

Diepvriesgroenten, rijst en blikvoer zijn weliswaar lang houdbaar, maar dat zijn veel wortelgroenten ook. Knolselderij en prei blijven in de groentelade wekenlang goed. Aardappels en zoete aardappels, pompoen, winterwortels en uien kun je op een koele, donkere plek (buiten de koelkast) maanden bewaren, rode en witte kool en winterbietjes wekenlang. Zelfs groenten als aubergine, bleekselderij en courgette blijven daar zeker een week goed.

Dus met een beetje beleid hóéf je helemaal geen blikvoer te hamsteren. Ook verse producten zijn vaak veel langer houdbaar dan je denkt. Harde Goudse kaas en eieren blijven in de koelkast wekenlang prima. Deze verwenomelet is supersnel te maken, eventueel kun je zalm uit blik en gedroogde basilicum gebruiken. Eiwitten, omega-3-vetzuren en lekker veel groente geven je weerstand een boost.

Ingrediënten

5 biologische eieren

450 g gehakte diepvriesspinazie

100 g gerookte ASC-zalm, in reepjes

blaadjes van ½ bosje basilicum

25 g boter

50 g (vers)geraspte belegen kaas

Extra: grote koekenpan met anti-aanbaklaag (ca. 28 cm)

Bereiding

Gaar de spinazie met een flinke snuf zout volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Schep in een metalen zeef (of vergiet) en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Houd de spinazie warm, bijvoorbeeld door de zeef met een deksel erop op de pan te zetten. 

Klop de eieren los met 1 eetlepel water, zout en versgemalen peper. Verhit de boter in de koekenpan. Schenk het eimengsel erin, draai het vuur een paar tellen hoger. Laat het ei daarna op laag vuur stollen. Strooi de kaas erover als de bovenkant bijna is gestold.

Draai het vuur uit. Verdeel de spinazie zo gelijkmatig mogelijk over de omelet. Bestrooi met de zalmreepjes en ten slotte de basilicumblaadjes. Nu kun je twee dingen doen: rol de omelet voorzichtig op met twee spatels en snijd de omeletrol schuin in vier gelijke stukken. Als je dat te veel werk vindt, kun je de omelet ook prima als een open ‘pizza’ serveren. Geef er grof bruin stokbrood bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden