DE GIDSVolkskeuken

De Volkskeuken: Nasi daun jeruk, Indonesische limoenrijst

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: nasi daun jeruk, Indonesische limoenrijst. Lunch- of bijgerecht voor 3-4 personen. 

Nasi daun jeruk, rijst met limoenblad.Beeld Sake Slootweg

Zoals klagen over vertraging hoort bij de NS, zo hoort jammeren over het eten bij vliegen. Toen ik in mijn studententijd als steward werkte bij de KLM, kreeg ik op verjaardagspartijtjes in ieder geval steevast grote bakken culinair vliegtrauma over me heen. Het vliegtuigeten was of te lauw of te flauw maar in ieder geval nooit te vreten.

Zelf heb ik juist dierbare herinneringen aan die schattige dienblaadjes met poppenkopjes. Vooral omdat ik nog precies weet hoeveel moeite het me in het begin kostte om ze te vullen. Met onhandige blauwe ovenhandschoenen aan moest je de half gesmolten plastic bakjes kip uit loeihete ovens futselen en ze in je kar wurmen zonder de keurig gedekte dienblaadjes in de war te schoppen.

Nu er vanwege corona weinig gevlogen wordt, schijnen er op de grond toch mensen te zijn die het vliegtuigeten missen. In The Guardian las ik hoe vliegtuigmaatschappij Garuda Indonesia z’n cateringoverschot voortaan verkoopt als afhaalvariant. De nootjesleverancier van American Airlines slijt z’n businessclass-amandelen inmiddels in een webshop en Thai Airways heeft een restaurant geopend in het hoofdkantoor, inclusief vliegtuigstoelen.

Misschien opent de KLM ook een restaurant op het hoofdkantoor in Amstelveen. Wie het uitgebreide chefsmenu bestelt, krijgt dan zo’n gezellig Delfts blauw huisje.

Vooralsnog ga ik nog maar gewoon op reis via mijn bord. In het artikel vertelt een afhaalklant dat z'n Garuda-favoriet nasi daun jeruk is. Rijst met limoenblad. Dat leek me ook wel wat. In de recepten die ik vond, wordt gekookte rijst door gebakken knoflook, limoenblad en boter geschept of worden rijst en limoenblad samen gekookt in kokosmelk, net als nasi lemak. Die kokosmelkvariant vond ik de lekkerste.

Ingrediënten

4-6 verse limoenblaadjes (bij de toko)

3 knoflooktenen, fijngehakt

250 g basmatirijst

25 g boter, in blokjes

1 stengel citroengras, gekneusd

1 pandanblad, in een bundeltje geknoopt

200 ml kokosmelk

Bereiding

Snijd de limoenblaadjes in de lengte doormidden. Snijd het nerfje weg en snijd de blaadjes in dunne reepjes. Fruit de knoflook in een laagje zonnebloemolie in een pan. Roer de rijst door de knoflook en voeg limoenblad, boter, citroengras, pandanblad, en kokosmelk toe. Giet er ongeveer 300 ml water bij en een flinke snuf zout. De rijst moet ongeveer één vingerkootje onderstaan. Laat de rijst afgesloten zachtjes koken tot het vocht is opgenomen en de rijst gaar is. Schep om en laat 10 minuten afgedekt nastomen. Eet als kleine maaltijd met bijvoorbeeld gesmoorde boontjes en een gekookt ei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden