beter leven

De Volkskeuken: Miniquiches

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: kleine quiches, tien stuks.

Ik ben sinds vorige week de trotse eigenaar van iets waar ik al jaren omheen draai: miniquichevormpjes met een los bodempje. Ik vind ze zo schattig! Mijn nuttige brein bromt dan altijd iets van ‘frivool, veel werk, je hebt al bakvormen’ en meestal luister ik, maar afgelopen week niet. Om mijn nuttige brein te laten zien dat het ongelijk had, sloeg ik fluks aan het bakken om zo eens te testen wat het lekkerst is.

Miniquiches Beeld Tallina van den Hoed
MiniquichesBeeld Tallina van den Hoed

Ingrediënten

Het deeg

200 g bloem

mespunt zout

100 g boter

1 groot ei

Het ei-mengsel

4 grote eieren

50 g crème fraîche

100 g geraspte kaas

peper uit de molen

De vulling

150 g oesterzwammen

150 g prei

of

10 theelepels verse pesto

20 cherrytomaten

1 bol mozzarella

Extra: 10 quichevormpjes

Kneed bloem, zout, boter en ei door elkaar tot het een elastisch, niet-plakkerig deeg is. Blijft het korrelig? Doe er een eetlepel water bij. Is het te nat? Doe er een eetlepel bloem bij. Dek af en laat een half uur rusten in de koelkast.

Meng eieren, crème fraîche, geraspte kaas en flink wat peper goed door elkaar, dat gaat het best met een staafmixer. Kies je voor een vulling waar ook kaas in zit? Neem dan 1 ei minder en de helft van de kaas.

Kies je vulling: scheur de oesterzwammen in kleine stukjes en bak ze in wat olie mooi bruin. Snijd de prei – check op zand! – in ringen van driekwart centimeter dik.

Halveer de cherrytomaatjes en scheur de mozzarella in stukken.

Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Strooi wat bloem op je schone aanrecht en de deegroller. Rol het deeg uit tot een mooie plak van ongeveer een halve centimeter dik. Snijd cirkels die 1 centimeter ruimer zijn dan de omtrek van het vormpje. Bekleed het vormpje met het cirkeltje. Doe overschietend deeg bij de andere resten, kneed vlug en rol nog een keer een lap en steek daar weer cirkels uit. Prik met een vork gaatjes in het deeg in de vormpjes.

Vul de vormpjes met je gekozen vulling. Giet het eimengsel er voorzichtig overheen en bak de miniquiches in 25 minuten gaar. Met een salade erbij is dit een hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen.

Trek in andere vullingen? Traditionele spek-ui of ham-prei, maar ook asperges zijn prima quichevulling en alle restjes uit de groentela zijn lekker. Denk erom dat als je kaas gebruikt, je het ei-kaasmengsel moet aanpassen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden