beter leven
De Volkskeuken: Miniquiches
De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: kleine quiches, tien stuks.
Ik ben sinds vorige week de trotse eigenaar van iets waar ik al jaren omheen draai: miniquichevormpjes met een los bodempje. Ik vind ze zo schattig! Mijn nuttige brein bromt dan altijd iets van ‘frivool, veel werk, je hebt al bakvormen’ en meestal luister ik, maar afgelopen week niet. Om mijn nuttige brein te laten zien dat het ongelijk had, sloeg ik fluks aan het bakken om zo eens te testen wat het lekkerst is.
Ingrediënten
Het deeg
200 g bloem
mespunt zout
100 g boter
1 groot ei
Het ei-mengsel
4 grote eieren
50 g crème fraîche
100 g geraspte kaas
peper uit de molen
De vulling
150 g oesterzwammen
150 g prei
of
10 theelepels verse pesto
20 cherrytomaten
1 bol mozzarella
Extra: 10 quichevormpjes
Kneed bloem, zout, boter en ei door elkaar tot het een elastisch, niet-plakkerig deeg is. Blijft het korrelig? Doe er een eetlepel water bij. Is het te nat? Doe er een eetlepel bloem bij. Dek af en laat een half uur rusten in de koelkast.
Meng eieren, crème fraîche, geraspte kaas en flink wat peper goed door elkaar, dat gaat het best met een staafmixer. Kies je voor een vulling waar ook kaas in zit? Neem dan 1 ei minder en de helft van de kaas.
Kies je vulling: scheur de oesterzwammen in kleine stukjes en bak ze in wat olie mooi bruin. Snijd de prei – check op zand! – in ringen van driekwart centimeter dik.
Halveer de cherrytomaatjes en scheur de mozzarella in stukken.
Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Strooi wat bloem op je schone aanrecht en de deegroller. Rol het deeg uit tot een mooie plak van ongeveer een halve centimeter dik. Snijd cirkels die 1 centimeter ruimer zijn dan de omtrek van het vormpje. Bekleed het vormpje met het cirkeltje. Doe overschietend deeg bij de andere resten, kneed vlug en rol nog een keer een lap en steek daar weer cirkels uit. Prik met een vork gaatjes in het deeg in de vormpjes.
Vul de vormpjes met je gekozen vulling. Giet het eimengsel er voorzichtig overheen en bak de miniquiches in 25 minuten gaar. Met een salade erbij is dit een hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen.
Trek in andere vullingen? Traditionele spek-ui of ham-prei, maar ook asperges zijn prima quichevulling en alle restjes uit de groentela zijn lekker. Denk erom dat als je kaas gebruikt, je het ei-kaasmengsel moet aanpassen.