De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: mie met bundelzwammen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: paddestoelenmie. Hoofdgerecht voor 4 personen.

null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed

Je perspectief verandert, in zo’n lockdown. Keiharde wifi blijkt opeens toch echt essentieel, een opgeruimd huis is een must, want anders blijk ik het toch echt niet te trekken. Kleding verstellen is superhandig, nu de niet-­essentiële winkels zijn gesloten. En boodschappen doen is het feest van de week.

Niet de gewone boodschappen, die zijn elke week hetzelfde, maar bijzondere boodschappen. Naar de aziatische supermarkt in het stadscentrum, bijvoorbeeld. Ik moest pannenkoekjes hebben voor peking eend, en die hebben ze in mijn stad alleen daar.

Maar er was meer! Heel Azië komt aan bod, van paneer tot panko, van lotuswortel tot ­jasmijnthee per kilo, instantnoedels tot zover het oog reikt en heel veel hebberigmakende woks. Ik was vergeten hoe leuk ik het daar vind.

Ik kwam dus ook met veel meer dan alleen die pannenkoekjes thuis. Vooral paddestoelen: die waren in de aanbieding. Shiitakes kunt u bij elke supermarkt wel kopen, de bundelzwammen kunt u bij een toko of een goede groentewinkel wel vinden. Vervang ze anders door 300 gram fijngesneden oesterzwammen.

Ingrediënten

 400 g dunne mie

 2 rode uien

 2 stengels bleekselderij

 3 tenen knoflook

 1 rode peper

 zonnebloemolie

 1 pakje witte bundelzwammen (enoki)

 1 pakje bruine bundelzwammen (nameko)

 300 g shiitake

 100 ml paddestoelenwoksaus

 200 g taugé

 2 bosuitjes

 5 takjes selderij

Wel de mie in kokend water conform de verpakking, giet af en hou apart. Snijd de ui in halve ringen, de bleekselderij in dunne maantjes, de knoflook in schijfjes en de peper in ringetjes. Als u het niet zo heet wilt, kunt u de zaadjes en zaadlijsten van de peper verwijderen.

Verhit een gulle sliert olie in een wok en bak de net gesneden groenten terwijl je af en toe roert.

Snijd de bundelzwammen van hun wortels af en controleer ze op zand en andere ­ongerechtigheden. Snijd de shiitake in reepjes. Als de ui een mooi bruin randje begint te krijgen, kunnen de paddestoelen in de wok. Bak ze mooi gaar, met als het lukt bruine randjes.

Doe dan hand voor hand wat noedels erdoor, roer en bak. Voeg wat olie toe als het begint aan te bakken. Als alle noedels in de wok zitten, kan de taugé erbij. Terwijl dit alles warm wordt, hakt u de bosuitjes en selderij mooi fijn. Voeg de woksaus en roer het door.

Strooi voor het serveren de gehakte bosui en selderij erover. Nog meer honger? Bak er een omeletje bij. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden