Beter leven

De Volkskeuken: Marokkaanse wortelsalade

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Marokkaanse wortelsalade, bijgerecht voor 3-4 personen.

null Beeld Loethe Olthuis
Beeld Loethe Olthuis

Met deze verse verkiezingsuitslag lijkt het er niet op dat de btw-verlaging van groenten en fruit doorgaat, ondanks de sympathieke actie van supermarktketen Dirk.

Maar de hamvraag blijft: hoe krijg je Nederland aan de groente? Is dat inderdaad een kwestie van geld, of spelen er andere factoren mee? Nederlandse volwassenen eten gemiddeld zo’n 140 gram groente per dag: de Gezondheidsraad adviseert 250 gram. Een opvallend verschil met de uitkomst van een grootschalig consumentenonderzoek uit 2020. Daar dacht rond de 70 procent van de geïnterviewden dat zij zeker de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten aten. In werkelijkheid gold dat maar voor een krappe 30 procent.

De uitdaging blijft om groenten zo lekker mogelijk te maken. Dat zit niet echt in onze Nederlandse genen, hoewel je mij ook blij maakt met een goeie stamppot. Maar voor écht creatieve groentebereidingen moet je toch iets verder kijken. Naar Noord-Afrika bijvoorbeeld, waar ze van elke salade een feestje maken. Veel werk? Nee. De salade blijft bovendien een paar dagen goed in de koelkast. Eet ’m bij couscous, als voorafje, bij de lunch, bij een (vega-)burger of een stukje vis, bij bonenschotels en straks als barbecue-bijgerecht.

Ingrediënten

450 g (biologische) winterwortels, schoongemaakt, geschrapt

1 eetl. komijnzaad

3 eetl. olijfolie

sap en rasp van 1 biologische citroen of limoen

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 theel. honing

1 theel. kaneel

1 theel. mild paprikapoeder

150 g Griekse (schapen- en geitenmelk)feta

Blaadjes van ½ bosje verse munt, gehakt

Snijd de wortels in de lengte in vieren en daarna in dunne reepjes. Stoom de wortelrepen boven een pan met kokend water in ca. 15-20 minuten zacht. Kneus de komijnzaadjes (bv. in een vijzel of met de deegroller) en rooster ze een paar minuten in een koekenpan op laag vuur. Laat ze afkoelen. Klop intussen een dressing van de olijfolie, citroensap, knoflook, honing, kaneel, paprikapoeder, citroenrasp en een flinke snuf zout. Meng door de nog warme wortels. Meng de komijnzaadjes erdoor en laat afgedekt afkoelen.

Schep de salade om, maak zo nodig op smaak af met zout en peper. Verkruimel de feta erboven en bestrooi met munt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden