Beter leven

De Volkskeuken: Mama-Dila-brood

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Marokkaans platbrood, 2 stuks

null Beeld Pay-Uun Hiu
Beeld Pay-Uun Hiu

Wat deed die Hollander toch met dat deeg? In haar column in het Volkskrant Magazine van afgelopen zaterdag beschreef Ibtihal Jadib haar verbazing toen ze de eerste keer toekeek hoe haar man zuurdesembrood aan het bakken was. Tjonge, wat een project. De hulpdiensten hoefden er nog net niet aan te pas te komen.

Nee, schreef Jadib, dat was bij haar oma en tantes in Marokko een stuk overzichtelijker. In een grote aardewerken schaal werd het deeg gekneed, daarna moest het ‘even’ (een rekkelijk begrip) rusten en werd het gebakken in de collectieve oven van de wijk.

Ik kreeg meteen trek in zo’n zelfgemaakt Marokkaans brood om te soppen in een stoofschotel of curry, of om zo te eten met houmous en olijven. Of het allerlekkerst: alleen met goede olijfolie en wat zout. Gelukkig geeft Nadia Zerouali in haar boek Henna Hanina het recept van haar eigen moeder, waar de kinderen uit de buurt zo dol op waren dat ze altijd even naar het keukenraam liepen voor een stukje versgebakken Mama-Dila-brood. De hoeveelheden in het recept zijn voor twee broden, maar u kunt ze ook halveren.

Marokkaans platbrood, 2 stuks

1 kilo bloem (type 405) plus wat extra

20 g verse gist

1 eetl. zout

2 eetl. zonnebloem- of olijfolie

1 ei

3 eetl. wit sesamzaad

1 eetl. nigellazaad

Doe de bloem in een grote, lage schaal. Maak een kuiltje in het midden en verkruimel hier de verse gist in. Schenk een scheutje lauwwarm water op de gist en roer die los. Strooi ongeveer 1 eetl. (of ½ bij 1 brood) zout over het bloem – níét over de gist. Sprenkel de olie erover. Meng de bloem vervolgens beetje bij beetje door het gistmengsel. Voeg al knedend 750 ml (375 ml) lauwwarm water toe. Kneed in ca. 20 min. tot een zacht en soepel deeg. Verdeel het deeg in twee porties (hoeft niet bij 1 brood) en laat afgedekt onder een dubbele theedoek of dubbelgevouwen tafellaken op een tochtvrije, warme plek rijzen en in volume verdubbelen. Dit duurt minstens 1,5 uur.

Leg een portie gerezen deeg op een met bloem bestoven werkvlak en druk het met bebloemde handen plat tot een rond brood van ca. 3 cm dik. Doe hetzelfde met de andere portie deeg. Laat de broden nogmaals ca. 30 min. rusten en rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Prik in het midden van het deeg met je vinger een stoomgaatje, prik ook enkele keren met een vork in het deeg. Meng het sesam en nigellazaad. Voor een niet-veganistische variant: klop het ei los in een kommetje, bestrijk het deeg ermee en strooi de zaadjes eroverheen. Ik maakte het deeg aan de bovenkant nog even nat met wat water en drukte de zaadjes er iets steviger in. Bak de broden een voor een in zo’n 25 min. gaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden