De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: linzensoep met citroen en platbroodcroutons

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: linzensoep met citroen en platbroodcroutons. Voorgerecht of kleine maaltijd voor 4 personen. 

Linzensoep met citroen en platbroodcroutons.Beeld Sake Slootweg

Doordat mijn vakanties in coronatijd steeds maar niet doorgaan, ben ik tegenwoordig veel op reis in mijn fantasie. Zodoende belandde ik met mijn gedachten laatst op het onderwerp roomservice. Inmiddels denk ik bij roomservice aan veel te dure clubsandwiches en magnetron-nasi, maar als kind leek het me absoluut de heilige graal.

Dat kwam door de film Home Alone II, waarin jongetje Kevin zonder zijn ouders incheckt in het Plaza Hotel in New York en daar hemelshoge bergen ijs en chocoladetaart bestelt. Het idee dat iemand een karretje met een bak slagroomijs erop, natuurlijk onder zo’n glimmende stolp, je kamer binnen zou rijden, liet me niet meer los.

Nu sliepen we als gezin nooit in hotels. Onze vakanties gingen naar campings zonder zwembad met als feestelijke vakantietraktatie één extra zak drop voor onderweg. Om mijn roomservice-nieuwsgierigheid te bevredigen moest ik in mijn studententijd eerst KLM-steward worden. Tijdens mijn tweede nachtstop was het zover. Het was laat op de avond en in een verlopen jarenzeventighotel in oliestaatje Bahrein, rolde een karretje inclusief die stolp mijn kamer binnen. Daaronder geen ijs maar een kommetje linzensoep, het goedkoopste item op het menu. De inlossing van mijn Home Alone-kinderdroom, inclusief fantastische gefrituurde stukjes platbrood, smaakte zoet, hartig en knapperig tegelijk.

Roomservice bestel ik niet meer. In een vreemde vakantiestad gebruik ik kleine avondtrek juist als een fijn excuus om de straat op te gaan. Maar als ik in coronatijd de spannende opwinding weer wil voelen van alleen op reis zijn en alles kunnen doen waar je zin in hebt, dan heb ik aan één hap roomservice-linzensoep genoeg.

Ingrediënten

2 bospenen, geschild, in schijfjes

1 stengel bleekselderij, gewassen, in plakjes

1 ui, fijngesneden

zonnebloemolie

300 g rode linzen

2 aardappelen, geschild, in blokjes

1 laurierblad

2 blokjes groentebouillon 

1 theel. komijnpoeder

1 mespunt kurkumapoeder

1 Libanees platbrood

Sap van 1 citroen

Neem een flinke pan en fruit de wortels, bleekselderij en ui enkele minuten in een laagje zonnebloemolie. Voeg de linzen, aardappel, laurierblad, bouillon, komijn- en kurkumapoeder toe. Schenk er 1½ liter water bij en kook ongeveer 30 minuten tot linzen en aardappel zacht zijn. Vis het laurierblad eruit en pureer de soep glad met de staafmixer. Proef op zout en peper. Scheur het platbrood in stukjes. Frituur ze in etappes in een laagje hete olie goudbruin in een koekenpan. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer de soep in kommen, garneer met een handje croutons en een scheutje citroensap. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden