Beter levenVolkskeuken

De Volkskeuken: Lente in een potje

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Paardenbloemjam, voor 3-4 potten.

Paardenbloemjam. Beeld Loethe Olthuis
Paardenbloemjam.Beeld Loethe Olthuis

Jaren geleden heb ik eens een potje paardenbloemgelei gekocht, op een boerenmarkt. Het was meer leuk dan lekker, maar het idee bleef me achtervolgen. In Frankrijk verkopen ze viooltjes- en rozenjam, dus waarom zou ik geen paardenbloemjam kunnen maken?

Ik ging eens op internet kijken, en warempel: vooral op Franse en Engelse sites waren er jam- of geleirecepten genoeg. Vaak werden de paardenbloemen gecombineerd met citroen, een prima combinatie leek me. Maar vrijwel alle recepten vonden dat je de bloemen minstens een dag moest laten trekken.

Nu laat ik zulke recepten meestal links liggen. Als ik al tijd heb om jam te maken, heb ik een dag later vast allerlei anders dringends te doen en staat mijn jam, compote, wijn of wat dan ook te verpieteren. En of tere bloemblaadjes nu echt lekkerder worden van een dag staan?

Dus toch maar zelf een recept bedacht. Een probleempje is dat paardenbloemen, in tegenstelling tot viooltjes en rozen, van zichzelf vrij weinig geur en smaak hebben. Die citrus is eigenlijk wel nodig. Ook appelsap – heldere is het mooist – bleek een goede smaakaanvulling.

Het werd uiteindelijk een citroenige jam met lichte paardenbloemsmaak en met prachtig zwevende bloemblaadjes. Pluk de bloemen liever niet in de berm (auto’s, honden), maar in je eigen tuin of een gifvrij weiland. Pluk bloemen die er lekker fris uitzien en laat wat bloemen staan, zo hebben bijen ook nog te eten. Was de bloemen niet, eventuele beestjes kom je vanzelf tegen.

Ingrediënten

Ca. 120 g paardenbloem-bloemen

1 l. (biologisch) appelsap

1 pak geleisuiker speciaal

sap en rasp van 1 biologische citroen

Extra: schaar, grote pan, metalen opscheplepel, 3-4 brandschone potjes (hoogste stand afwasmachine), brandschoon vaatdoekje

Zet de schone potjes en de deksels omgekeerd op een brandschone theedoek. Roer appelsap, citroenrasp en -sap en geleisuiker door elkaar in een grote pan. Knip de groene bloembodems door zodat de bloemen uit elkaar vallen. De bloemblaadjes roer je door het mengsel in de pan, de bloembodems gooi je weg.

Het is niet erg als er wat groen in de pan terecht komt. Breng het bloemenmengsel aan de kook en laat al roerend 3 minuten flink doorkoken. Schep het mengsel in de potten, veeg de randen goed schoon. Sluit de potten en laat ondersteboven staan: keer af en toe, het laatst als de jam iets dik begint te worden. De jam is na een week het lekkerst en zeker een jaar houdbaar. Maar dan is-ie allang op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden