De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: koekjes met speculaaskruiden

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: cookies met speculaaskruiden, snack, ongeveer 20 stuks.

SintercookiesBeeld Tallina van den Hoed

De Sint is weer in het land! Ik was het bijna vergeten, want door ‘de corona’ zat ik te veel op mijn tablet naar Amerikaanse kookfilmpjes te kijken. Mijn aandacht ging vooral uit naar filmpjes over prachtig geglazuurde koekjes of de meest hart-en-vaat-verstoppende cookies met nootjes en chocola en marshmallows en nog meer chocola. Mijn kinderen leven onder een haast dictatoriaal toetsregime, waarschijnlijk om hun middelbare schoolcurriculum weer te brengen naar het niveau van ‘zonder corona’, dus het was ons allemaal wat ontschoten.

Gelukkig helpen de supermarkten en het Sinterklaasjournaal ons vanzelf herinneren, en zo kwam het toch weer goed. Even dacht ik nog zelf kruidnootjes te bakken, maar dat is met allesetende pubers wel heel veel werk voor iets dat snel opgaat. Maar die cookies, kon ik daar niet wat mee? 

Ingrediënten

150 g boter

220 g ruwe rietsuiker

1 theel. vanille-extract

½ theel. zout

1 ei

220 g bloem

1 theel. baking soda

1 volle eetl. speculaaskruiden

100 g pure chocola

100 g hazelnoten

Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Mix boter, suiker, vanille-extract en zout tot het een mooie egaalgekleurde massa is. Voeg het ei toe en mix het tot het helemaal is opgenomen in het boter-suikermengsel. Mix dan bloem, baking soda en de speculaaskruiden mee tot je een mooi mengsel hebt.

Hak de noten en de chocola in kleine stukjes. Dat kan op een plank met een groot mes, maar je kunt ze ook in een stevig plastic zakje doen en met een deegroller of vleeshamer te lijf gaan. Meng de chocola en nootjes door het deeg. Leg het deeg op een flink stuk plasticfolie en rol tot een worst van ongeveer 4 centimeter dik. Rol het folie eromheen en leg de worst minstens een uur in de koelkast om op te stijven.

Zet de heteluchtoven op 175 graden. Snijd de worst in plakken van een centimeter dik en leg die met genoeg tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak de koekjes 12 tot 14 minuten in de oven. Ze zijn nog zacht als ze uit de oven komen, maar worden knapperig als ze afkoelen.

Je kunt ongeveer 20 cookies maken: vind je dat wat veel in deze tijden van zoete overdaad, dan kun je een deel van de plakjes deeg ook invriezen, om een andere keer snel koekjes te maken. Bak ze dan 2 tot 3 minuten langer. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden