De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: knalrode bietensoep

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: bietensoep met overgebleven groenten, lunch- of maaltijdsoep, ruim 2 liter.

Beeld Pay-Uun Hiu

Ja, zo gaat dat dus. Mijn groenten van het ene pakket zijn nog niet op, of daar is het volgende al. Jarenlang heb ik geweigerd me te abonneren op een groentezak of -tas van een goedbedoelende reformwinkel of idealistisch milieucollectief. Dat had destijds ook te maken met het imago van onappetijtelijke grauwe zakken, verschrompelde knollen en wekenlang alleen maar kool. Met als gevolg een uitpuilende groentela waaruit half verrotte penen, kroppen en kolen je verwijtend aankijken voor ze (in het gunstigste geval) bij het gft-afval verdwijnen.

Maar nu uitgebreid boodschappen doen min of meer sociaal ongewenst is en de lokale boeren onze consumptie hard nodig hebben, schreef ik me in voor een wekelijks veganpakket voor twee personen bij een Brabants initiatief dat de spullen zo direct mogelijk vanaf het land of de kas aan huis brengt. En het voelt echt wel als een cadeau, zo’n box vol krakend verse groenten en nog een potje perenstroop, pastasaus of een mooi rozemarijnplantje erbij.

En dan. De firma geeft er recepten bij, maar daar ben ik veel te eigenwijs voor. Zelf doen, zelf uitzoeken, dat is de lol. Maar toen ik blij naar de nieuwe spruitjes, andijvie, cavolo nero, bospeen en spinazie keek, lagen er dus nog een kwart pompoen, een paar bietjes, wortelen, zoete aardappelen en gele tomaten op me te wachten. Ik wees de bietjes aan als hoofdingrediënt, zocht in gedachten smaken die erbij pasten en maakte van alle overgebleven groenten een schitterende, helderrode soep. Voor de kleur alleen al een aanrader.

Ingrediënten

2 à 3 eetl. olie

1 à 2 uien, gesnipperd

2 teentjes knoflook, fijngehakt

½-1 rode peper, ontdaan van zaadjes en zaadlijsten, fijngehakt

1 stukje gember, geschild, fijngehakt

2 theel. gerookt paprikapoeder

1 theel. pimentpoeder

1 eetl. balsamicoazijn

1 theel. ahornsiroop

¼ pompoen, in blokjes

4 kleine bietjes, geschild, in blokjes

2 à 3 wortelen (niet te groot), in blokjes

1 wortelpeterselie, in stukjes

2 à 3 zoete aardappelen, geschild, in stukjes

4 (gele) tomaten, in blokjes

ca. 750 ml groentebouillon

bouquet garni van salie, laurier en rozemarijn

beetje bieslook of peterselie, fijngehakt

Verwarm de olie in een ruime pan met dikke bodem. Laat de ui, knoflook, rode peper en gember zachtjes bakken. Roer dan paprika- en pimentpoeder erdoor, en vervolgens balsamicoazijn en ahornsiroop. Laat nog even doorbakken tot het mengsel begint te karamelliseren. Voeg alle groenten toe en roerbak ze kort op hoger vuur mee. Giet er bouillon bij tot alle groenten onder staan. Breng aan de kook, leg het bouquet garni erop en laat de pan met deksel circa 40 minuten zachtjes koken. Haal het bouquet garni eruit en pureer de soep tot een mooi glad geheel. Voeg indien nodig nog wat bouillon toe. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Schep de soep in borden of kommen, en decoreer met bieslook of peterselie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden