De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: kip in het pannetje

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: kip in het pannetje, hoofdgerecht voor 4 personen.

Beeld Onno Kleyn

‘Ik krijg wel vier aanvragen per dag en ik moet ze allemaal teleurstellen; we zitten vol tot oktober’, zegt Jurriaan Geldermans. Hij is een oud-collega, schreef jarenlang de restaurantrubriek voor het Noordhollands Dagblad, maar woonde stiekem al sinds 2003 in de Morvan, waar hij met zijn Ellie Maison Bellevue drijft, een geheel van vier gîtes (appartementen) van weldadige klasse. Wij konden nog net in een annuleringsweekje gefrommeld worden en bezagen vanaf de oevers van het Lac des Settons hoe de gele nummerborden de streek binnenrolden. Die waren van de gelukkigen die op tijd geboekt hadden. De nobele binnenlandse vakantievoornemens – we blijven in Nederland dit jaar! – worden meteorologisch zwaar op de proef gesteld. Nou, Maison Bellevue is vol, maar de campings zijn dat nog lang niet, dus sla je slag.

Af en toe richt Ellie een eetgelag voor de huurders aan, dat Jurriaan op oud-Bourgondische wijze richting liederlijkheid stuurt, ‘rood, wit, rosé?’ Vanwege een net tot vegetariër bekeerde 13-jarige aten we vleesloos, hoewel de veroorzaker uiteindelijk niks bliefde. Geen trek. Haar frêle lijfje had aan stuiterende hormonen genoeg. Wij echter slempten en schrokten, koutten en vervielen in het maken van muziek, met slachtoffers als Purcell en Jean Ferrat.

Terug op mijn eigen Bourgondische honkje, vakantie afgelopen, schrijf ik verder aan mijn volgende boek. Over Frankrijk, bien sûr. En kook ik een ‘poulet bonne femme’, kip in het pannetje.

Ingrediënten

4 kippenbouten of kipkarbonaden (met bot!)

50 g boter

100 g gerookt buikspek, in reepjes

1 flinke ui

2 tenen knoflook

600 g ongekrabde krieltjes, in de schil dus

paar takjes tijm of wat rozemarijn

100 ml witte wijn

Bereiding

Zout de stukken kip goed – het best is wanneer je dat eerder doet, een paar uur zelfs. Verhit de boter in een passende braadpan en braad de stukken kip aan tot ze mooi kleuren, samen met het spek. Haal uit de pan en bak in het vet de ui eventjes aan. Voeg de knoflook, krieltjes en kruiden toe en schenk de wijn erbij. Belangrijk is dat de aardappeltjes allemaal half onder staan; voeg anders een beetje water toe. Leg de kippenbouten erop. Sluit de pan en laat op zeer laag vuur garen. Prik na 15 minuten in de krieltjes; waarschijnlijk is de klus geklaard.

Eet met korstig brood en zet zout op tafel. Krieltjes in de schil nemen namelijk geen zout op. En schenk iets Frans in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden