De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: kerstkroket

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: spinaziekroketten met paprikamayonaise. Borrelhap voor 3 personen (9 stuks)

Spinaziekroketten met paprikamayonaise.Beeld Sake Slootweg

Mijmerend over de kerstdiners van vroeger, lekker hutjemutje met neefjes en nichtjes aan de kindertafel in een krappe woonkamer met beslagen ruiten, wist ik ineens waar ik zin in had: een dampende schaal aardappelkroketten.

Zo begon een dag experimenteren achter de frituur. Maar zoals dat gaat met experimenteren, eindigde ik niet waar ik begon. Ik maakte puree met veel boter, met weinig boter, met room, met kaas en, omdat me dat lekker leek, ook met spinazie. Maar tegen mijn culinaire kerstherinnering kon de werkelijkheid niet op. Al mijn frituursels stelden teleur.

Dan liever gewone romige ragout-kroketten. Met spinazie, daar had ik nu toch een hele zak van over. In Spanje is dit een tapas. Met paprikamayo erbij werd het een groot succes.

Ingrediënten

Paprikamayonaise

1 geroosterde paprika (uit een pot)

½ theel. gerookt paprikapoeder

1 knoflookteentje

1 theel. mosterd

2 eierdooiers

200 ml zonnebloemolie

Spinaziekroketten

200 g bladspinazie

1 ui, fijngehakt

2 knoflookteentjes, fijngehakt

25 g boter

25 g bloem

200 ml melk

30 g manchego-kaas, geraspt

cayennepoeder

100 g bloem

2 eiwitten, losgeklopt

100 g Panko-broodkruim

1½ l arachideolie

Paprikamayonaise: pureer de paprika, paprikapoeder en knoflook tot pulp met de staafmixer. Laat deze paprikapuree samen met een sliertje olijfolie 20 minuten in een anti aanbak-koekenpannetje op het allerlaagste vuur indikken tot een stugge pasta. Roer af en toe. 

Doe deze afgekoelde pasta met de mosterd, eierdooiers en een snufje zout in een glazen kom. Klop door elkaar en giet er al kloppend steeds wat druppels olie bij tot het mengsel dikker wordt. Klop de rest van de olie er in scheutjes doorheen. Zet afgedekt in de koelkast.

Spinaziekroketten: vul een pan met een laagje water en stoom hierin de spinazie in enkele minuten gaar. Laat afkoelen in een vergiet. Knijp er met uw handen zo veel mogelijk water uit. Hak de spinazie fijn.

Fruit de ui en knoflook in de boter zacht. Roer de spinazie en vervolgens 25 g bloem erdoorheen. Laat 1 minuut garen. Roer de melk erdoor tot u een héél dikke ragout krijgt. Laat 5 minuten zachtjes garen. Breng op smaak met manchego, een mespunt cayenne en zout. Stort in een platte schaal en zet 3 uur afgedekt in de koelkast. 

Schep van de ragout 9 bolletjes. Rol hier mini-kroketjes van. Haal door bloem, eiwit en broodkruim. Frituur in porties in een diepe pan in de olie op 175 graden in ongeveer 3 minuten goudbruin. Eet met de paprikamayo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden