De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: karnemelk-kip van de barbecue

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: karnemelk-kip van de barbecue, hoofdgerecht voor 4 personen. 

Beeld Marcus Huibers

Vanaf volgende week mag er weer samengeschoold worden in groepen van tien personen. Ik weet niet hoe het met u zit, maar bij het woord samenscholing denk ik meteen aan iets crimineels. Samenscholing, dat is per definitie fout, iets met jongeren of hooligans, daar komt alleen maar ellende van. En dan straks ook nog opschalen naar samenscholingen van honderd personen, het recept voor een regelrechte ramp. Misschien is het woord samenscholing niet eens zo slecht gekozen, als straks blijkt dat de versoepeling van de lockdown een slecht idee was.

Zomaar wat gedachten van een eenvoudige volkskok die er ook niet voor heeft doorgeleerd. Alhoewel, ik ben de trotse bezitter van een masterdiploma epidemiologie én een doctorsgraad in de medische wetenschap en als ik niet door corona gevloerd was geweest had ik me als toogviroloog waarschijnlijk in het debat gemengd. Precies wat het land nodig heeft, nog een mening erbij.

Het laatste nieuws is dat het virus niet in de buitenlucht kan worden overgedragen. Verdomme, dacht ik, dat heb ik begin apríl al bedacht, gestaafd zonder enige kennis van zaken! Had ik tóén maar iets geroepen, dan had ik nu mooi bij Op1 gezeten.

Intussen is die samenscholing wel een reëel probleem, nu vrienden zichzelf alvast uitnodigen voor een barbecuefestijn op mijn dakterras. Dat is naar de geldende maatstaven zeer ruim te noemen, maar tien personen op anderhalve meter is toch een logistieke uitdaging. Terugschalen naar een mannetje of zes is mijn oplossing, want gebarbecued zal er worden, mijn hoop in bange dagen, de steunpilaar van mijn corona-arm, kokkerellend bestaan.

Vandaag grillen we een hele kip die eerst een nachtje in de karnemelk heeft gebadderd, voor extra sappigheid.

Ingrediënten

1 hele kip, opgebonden

2 liter karnemelk

olijfolie

zeezout

gemalen kruiden naar smaak

Bereiding

Kruid de kip zéér royaal met zout, leg haar in een kom, schenk de karnemelk erbij en laat een nacht marineren in de koelkast. Haal de kip uit de karnemelk, laat goed uitlekken en bestrijk met olijfolie. Kruid de kip naar smaak: ik gebruikte vijfkruidenpoeder, gember en chilivlokken. Verhit uw barbecue (een deksel met thermometer is onontbeerlijk) maar zo dat een deel van het rooster geen directe hitte van de kolen of het gas geeft. Verhit tot 220 graden en leg de kip op het indirecte deel, bij voorkeur in een braadrooster. Sluit het deksel en temper na 30 minuten de temperatuur tot 180 graden. Rooster de kip nog eens 50 minuten (1 uur en 20 minuten totaal).

Ik maakte er geroosterde asperges met basilicumolie bij: asperges beetgaar koken, laten uitlekken, met olijfolie bestrijken en even kort grillen op een hete barbecue. Fijngehakt basilicumblad mengen met olijfolie en witte wijnazijn en dat er gezellig overheen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden