BETER LEVEN

De Volkskeuken: kaneel-breekbrood

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Kaneel-breekbrood, gebak voor 6 personen.

Kaneel-breekbrood. Beeld Loethe Olthuis
Kaneel-breekbrood.Beeld Loethe Olthuis

Tv-reclames van supermarkten zijn het ultieme escapisme. Blije medewerkers die bij een bevlogen groenteteler gaan kijken. Een meisje dat met Pasen een mand vol lekkers meeneemt naar de familie van haar vriendje. Een man die zijn hart verliest aan een supermarktmedewerker.

Allemaal even sympathiek, maar intussen staan de supermarktfolders bomvol vlees dat zelfs niet één Beter Leven-ster heeft, het minimum tegen dierenleed. Terwijl die spotjes volgens mij juist een fantastische kans bieden, denk aan een meisje dat een schattige big knuffelt en zegt dat je alleen vlees moet kopen met drie Beter Leven-sterren.

Wat mij ook irriteert, is dat alles kant-en-klaar is. Alsof we zelf geen salade kunnen maken, pizza kunnen bakken of stamppot kunnen stampen. Neem het kaneel-breekbrood in de Paas-tv-spotjes, ik kreeg er meteen zin in. Maar dat kun je toch makkelijk zelf maken? Oké, brooddeeg is best bewerkelijk, zeker als je weinig ervaring hebt. Maar vroeger rolden mijn ouders op zondagmorgen croissants uit een blikje, en warempel, die bestaan nog steeds. Met dat croissantdeeg blijk je simpel een verrukkelijk breekbrood te kunnen maken. Oké, een caloriebom, maar wel een verslavend lekkere...

Ingrediënten

boter en bloem voor de vorm/bestuiven

1 blik croissantdeeg voor grote croissants

50 g boter, gesmolten

6 eetl. bruine suiker

2 eetl. kaneel

extra: springvorm (24 cm), bakpapier, scherp mes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier, klem het vast onder de rand en knip het uitstekende papier weg. Smeer in met boter en bestuif met bloem.

Roer de gesmolten boter, suiker en kaneel goed door elkaar. Bestuif het schone aanrecht met wat bloem. Rol het deeg uit en druk de naadjes met je vingertoppen dicht. Bestrijk de deegplak met het boter-suiker-kaneelmengsel. Rol het deeg vanaf de lange kant luchtig op. Als de deegrol erg zacht voelt, omdat de boter nog warm was, laat je hem ca. 10 minuten in de koelkast iets opstijven. Je kunt de rol zo nodig iets buigen zodat hij op een snijplank of bord past.

Snijd de deegrol met een scherp mes in stukjes van ca. 4 cm dikte. Zet ze met de open spiraalkant naar boven naast elkaar in de springvorm, de rolletjes moeten elkaar net niet raken. Zet de vorm in of net onder het midden in de oven en bak het breekbrood in ca. 20 minuten gaar en bruin. Laat iets afkoelen en verwijder de springvorm. Lauw het lekkerst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden