De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Kaaskoekjes in het groen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: kaaskoekjes in het groen, tussendoortje, ongeveer 25 stuks.

Beeld Marie Louise Schipper

Mijn vriend Mo uit Londen heeft sinds corona geen concert meer bezocht. Gelukkig heeft hij een nieuwe hobby gevonden. Tot grote verbazing van zijn familie let hij tegenwoordig op zijn gezondheid.

Vandaar dat hij mij zaterdag een berichtje stuurde. Nijmeegse onderzoekers hebben een vitamine K-tekort ontdekt bij ernstig zieke covid-19-patiënten. Dat nieuws had alle kranten gehaald, zelfs Mo’s Guardian. Volgens de onderzoekers kan deze vitamine een belangrijke rol spelen bij de bescherming van de longen.

‘Ik slik nu bij’, schreef Mo enthousiast. Hij voegde het linkje toe van een potje pillen dat hij voor 13 euro op de kop had getikt. Ah, weer een pillendraaier die zich momenteel kan verrijken. Een K-tekort krijg je niet zo snel, want de ene vorm van vitamine K tref je aan in groene bladgroenten als spinazie en de andere bevindt zich bijvoorbeeld in blauwschimmelkazen, kwark of ei. Eet gevarieerd en gezond. Of neem mijn zacht pittige koekjes, dat kan natuurlijk ook.

Ingrediënten

flinke scheut olijfolie om in te bakken

2 sjalotten, fijngehakt

1 teen knoflook, fijngehakt

175 g spinazie, goed gewassen

peper of chilivlokken

150 g pittige gorgonzola, in blokjes

325 g patentbloem

snuf zout

1 eetl. suiker

1 theel. bakpoeder

½ theel. baksoda

80 g koude boter 

150 g kwark

1 ei, losgeklopt

eventueel: wat nootjes

Bereiding

Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan. Laat de sjalotten zachtjes bruinen. Doe er dan de knoflook bij. Voeg de uitgelekte spinazie toe en laat al omscheppend slinken. Breng op smaak met peper of chilivlokken. Stort uit op uw werkblad, laat wat afkoelen en hak fijn. Doe in een kom en schep de gorgonzola erdoor.

Pak een grote beslagkom en meng de droge bestanddelen goed door elkaar. Snijd de boter in stukken en kneed goed door. Schep dan de kwark erdoor en het losgeklopte ei. Voeg het spinaziemengsel toe en meng. Het deeg is een beetje plakkerig, eventueel kunt u wat bloem toevoegen om het kneden te vergemakkelijken. Dek het deeg af en zet een half uurtje in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif het werkblad met wat bloem. Rol het deeg uit tot een centimeter dikte. Maak met een koekjessteker verschillende vormpjes. Bekleed de bakplaat met bakpapier, leg de koekjes erop en druk er eventueel een nootje in (pas wel op dat die niet te donker wordt).

Bak de K-koekjes in 19 minuten goudbruin. Eet als ze nog warm zijn. Lekker als tussendoortje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden