beter leven

De Volkskeuken: Julius Maggi’s maaltijdsoep

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Julius Maggi’s maaltijdsoep, hoofdgerecht voor 4 personen.

Julius Maggi's maaltijdsoep. Beeld Marie Louise Schipper
Julius Maggi's maaltijdsoep.Beeld Marie Louise Schipper

Hij bindt een schortje voor, slijpt de messen en zet vervolgens een culinair hoogstandje op tafel. Een beetje man realiseert momenteel zijn driesterrenambities in eigen keuken. Trendonderzoekers beschouwen de onstuitbare opmars van de thuiskok als een positief gevolg van het coronatijdperk.

Een bouillon maak je niet met behulp van een blokje, nee die trek je van botten of blad en breng je zelf op smaak, aldus de thuiskok. Als ik dit thuis zie gebeuren, denk ik aan de woest aantrekkelijke Julius Maggi (1846-1912) uit het Zwitserse Frauenfeld. De grondlegger van het bouillonblokje!

De jonge Julius nam in 1867 de graanmolen van zijn vader over. Hij experimenteerde met diverse soorten meel om er soep van te maken. Toen hij de arts Fridolin Schuler ontmoette, kreeg zijn ondernemerschap een onverwachte impuls.

Eind 19de eeuw floreerde de textiel- en metaalindustrie in Zwitserland. Schuler trok zich het lot van de arbeiders aan. Goede voeding was duur. Lunches bestonden uit louter schnapps. Maggi had hart voor de vrouw. Als die de hele dag in de fabriek werkte, kon je niet verwachten dat ze ’s avonds een mooie maaltijd in elkaar draaide.

Twee jaar werkte hij aan zijn voedzame instantsoep, eentje die ook de goedkeuring van Schuler kon wegdragen, want die vond dat je zoiets wel lekker moest kunnen weglepelen. Zo was er in 1884 dan eindelijk Leguminosa, een poedertje waaraan je alleen maar water hoefde toe te voegen. De soep bevatte linzen, bonen en erwten. Vlees was niet nodig.

Leguminosa was niet meteen een succes. De smaakmaker in het bruine flesje was dat twee jaar later wel en het bouillonblokje trouwens ook – tot op de dag vandaag.

Ingrediënten

750 ml bouillon (van bot, blad of blokje)

240 g linzen (gekookt)

120 g kidneybonen (gekookt)

200 g tuinerwtjes (uit de diepvries)

1 dessertl. kerriepoeder (en extra kurkuma)

1 blikje tomatenpuree

1 theel. chilivlokken

scheut sinaasappelsap

scheutje Maggi (ik nam de hot-versie)

Doe de bouillon in een pan en verwarm op een laag vuurtje. Pak een kom, doe de linzen erin en voeg wat bouillon toe. Blender met de helft van de kidneybonen. Voeg dit mengsel toe aan de bouillon en roer goed.

Het is nu zaak om de soep mooi op kleur én smaak te brengen met kerriepoeder, de kurkuma, de tomatenpuree, de chilivlokken, het sinaasappelsap en, niet te vergeten, de Maggi. Doe dan de tuinerwtjes erbij en de overige kidneybonen. Warm nog even goed door en serveer. Een flinter spek of wat verkruimelde feta is er lekker bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden