De gidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Huiselijke courgettes

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Courgettepannenkoekjes met tomatensalsa, hoofdgerecht voor 4 personen.

Courgettepannenkoekjes met tomatensalsaBeeld Loethe Olthuis

Ik had zin in pannekoeken, maar eigenlijk moesten de laatste courgettes uit mijn moestuin nodig op. En als symbolisch afscheid van de zomer wilde ik daar wel iets bijzonders mee doen. Door het zachte weer van de laatste weken bleef ik namelijk voortdurend ‘laatste courgettes’ oogsten, maar dit waren écht de allerlaatste. Bovendien kreeg ik, coronaproof, twee goede vrienden te eten, die weliswaar dol zijn op pannenkoeken, maar waarschijnlijk wel iets meer verwachtten.

Het werd dus een combinatie: courgettepannenkoeken! Verrassend lekker, zeker met een salsa van (écht) de allerlaatste kerstomaatjes en munt. Net als bij gewone pannenkoeken bleken deze het lekkerst als je ze direct uit de pan opeet. Ik stond dus te bakken en mijn bezoek smikkelde gezellig aan de keukentafel, heerlijk huiselijk als je elkaar goed kent. De pannenkoekjes warmhouden in de oven ging ook, maar dan worden ze wel iets slapper. Eigenlijk werkte opwarmen in de airfryer, de volgende dag, het beste. En dat ding stond toch nog op het aanrecht, omdat courgettepannenkoeken met frietjes zo lekker bleek. Feta maakt het pittiger: je zou ook wat feta door het beslag kunnen mengen.

Ingrediënten:

ca. 900 g courgettes

300 g kerstomaatjes in verschillende kleuren, in kwarten/stukjes

1 rood pepertje of ½ rode puntpaprika, fijngehakt zonder zaadjes

blaadjes van 1 bosje munt, gehakt

2 eetl. citroensap

4 eetl. olijfolie extra vierge

2 flinke eieren, losgeklopt

2 theel. komijnzaad

1 ui, fijngehakt

125 g zelfrijzend bakmeel

neutrale olijfolie

150 g feta, verkruimeld

Extra: grove rasp of keukenmachine, vergiet, grote anti-aanbakkoekenpan, eventueel bakpapier

Snijd de steelaanzet en ‘kontjes’ van de courgettes. Rasp ze grof met een rasp of keukenmachine. Hussel er een theelepel zout door en laat uitlekken in een vergiet. Meng de tomaatjes, gehakte peper of paprika, munt, citroensap, olijfolie en een snuf zout door elkaar en zet koel weg. Meng de geraspte courgettes in een kom met de losgeklopte eieren, komijnzaadjes, gehakte ui en bakmeel tot een dik mengsel.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verhit een flinke scheut olijfolie in de koekenpan. Schep met een eetlepel bergjes courgettebeslag in de pan, druk ze plat en bak ze in 3-4 minuten per kant op matig tot hoog vuur goudbruin. Herhaal dit tot je alle courgette hebt gebruikt, schep het beslag regelmatig even om. Serveer de pannekoekjes nog tijdens het bakken, met de tomatensalsa, feta en eventueel wat frietjes. Of houd ze warm op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven (125 °C, boven-/onderwarmte).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden