De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: goulashsoep

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: goulashsoep voor 4 tot 6 personen. 

Beeld Marcus Huibers

Terwijl de storm voor de zoveelste keer om het huis joeg en ik me serieus begon af te vragen of de goden op de Olympus ons iets duidelijk probeerden te maken, kreeg ik opeens onbedaarlijke zin in goulashsoep. Ik hoefde niet lang te gissen naar de herkomst van dit vrij onverwachte verlangen, want ik was net in Praag geweest en daar viel het eten, nou ja, vies tegen eigenlijk. Op die ene lunch bij Field Restaurant na, maar ammehoela, dat is me ook een internationale sterrentent.

In mijn queeste naar een fatsoenlijk bord goulash of goulashsoep heb ik heel wat etablissementen gefrequenteerd, maar telkens vond ik niet zozeer de hond in de pot als wel nul op het rekest. Zelfs de meest veelbelovende variant, waarin de geliefde lekkernij in een uitgehold brood wordt geserveerd, viel onwaarschijnlijk zwaar tegen. Uitgerekend op het vliegveld van Praag, allang op weg naar de uitgang, at ik voor het eerst een goulashsoepje dat nog enigszins te pruimen was.

Goulash, dat is vooral de combinatie van (gerookt) paprikapoeder, kummel, komijn en gebakken ui. Combineer je die, dan smaakt het al snel naar goulash. Recepten vind je dus ook in vele variaties, per streek of land, en dat geeft ruimschoots de kans om er je eigen draai aan te geven. Ik had geen zin in urenlang geroer in potten en pannen en wilde een snelle, eenvoudige, stemmingsverhogende goulashsoep, maar wel met goed vlees van de slager. De venkelworstjes van die van mij bleken een voltreffer, maar varieer er vooral lustig op los.

Ingrediënten

3 grote uien, gesnipperd

500 g verse varkensworst naar keuze

4 tenen knoflook, gehakt

1 eetl. kummel (gemalen karwijzaad)

1 eetl. gemalen komijn

1 eetl. gerookt paprikapoeder

2 rode paprika’s, in stukjes

1 blik gepelde tomaten (400 g), in stukjes

400 g vastkokende aardappel, in blokjes

1200 ml runderbouillon

150 g crème fraîche

citroensap

Bereiding

Bak de uien met wat olijfolie in een koekenpan op hoog vuur, tot ze beginnen te kleuren. Knijp het worstvlees uit het velletje en doe bij de uien. Schep even om zodat het vlees rul wordt en doe dan de knoflook, kummel, komijn en paprikapoeder erbij. Bak nog even al roerend en kieper het geheel dan in een ruime soeppan. Doe de paprika, tomaat, aardappel en bouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat minimaal 30 minuten (maar langer is lekkerder) zachtjes pruttelen. Klop op het laatst de crème fraîche erdoor en breng op smaak met wat citroensap. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden