beter leven

De Volkskeuken: gevulde paprika’s met couscous en rozijnen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: gevulde paprika’s, bijgerecht voor 2 personen.

null Beeld

Na een afspraak reed ik door IJburg, een stadsdeel waar ik als geboren Amsterdammer uit de jaren zestig niet eens getogen had kunnen zijn. IJburg was toen nog IJmeer en de Diemerzeedijk een vuilstort met een hoog nietpluisgehalte. Maar dat verleden is grondig ingepakt en weggepoetst.

In de wijk waar nu wel een nieuwe generatie Amsterdammers opgroeit, kwam ik terecht bij een Turkse groentewinkel die meteen mijn hart stal. Zoveel prachtige verse groenten en kruiden dat ik niet kon kiezen. Maar ik viel voor een zak met glanzend groene kleine paprika’s. Ik ben niet zo’n fan van die grote gevulde paprika’s, maar deze kleintjes vond ik meteen ideaal. En mijn bezoek ook. De specerijen zijn verkrijgbaar bij een goed gesorteerde Turkse groenteboer of dito supermarkt.

Ingrediënten

400 ml bouillon

olijfolie

200 g couscous

50-75 g rozijnen

100 g diepvrieserwtjes

6 kleine paprika’s of 4 grotere (ca. 400 g)

1 teen knoflook, gesnipperd

1 sjalot, gesnipperd

1 theel. kaneel

1/2 -1 theel. kashmiri mirch of cayennepeper

1 theel. garam masala

1 theel. amchurpoeder

1 theel. saffraandraadjes

1 eetl granaatappelsiroop

1 1/2 - 2 eetl gembersiroop

1/2 bosje peterselie, fijngehakt

Breng de bouillon aan de kook, voeg een scheut olijfolie toe en roer de couscous erdoorheen. Doe een deksel op de pan, laat de couscous het vocht opnemen en zet dan het vuur uit. Laat ongeveer een kwartiertje staan en roer daarna met een vork de couscous los. Laat de rozijnen wellen in warm water en giet ze voor gebruik af. Kook de doperwtjes 6 min., spoel af met koud water en laat ze uitlekken.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Was de paprika’s, snijd de kapjes aan de kant van het steeltje eraf (gooi niet weg) en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Verhit de olie in een braadpan en bak daarin op niet al te hoog vuur de knoflook en sjalot tot deze zacht en licht gebruind zijn. Voeg kaneel, kashmiri mirch (of cayennepeper), garam masala en amchurpoeder (mangopoeder) toe. Leg de saffraandraadjes even in een eetlepel warm water en voeg ze dan toe aan het uimengsel. Roer de rozijnen, granaatappel- en gembersiroop erdoor. Voeg beetje bij beetje de couscous toe en roer goed door. Roer tot slot doperwtjes en peterselie door de couscous en breng op smaak met zout en peper.

Vul de paprika’s met de couscous, doe de kapjes erop en zet ze rechtop in een ovenschaal met een klein laagje water of bouillon. Laat ze ca. 20-25 min. garen in de oven. Eet ze met een salade en een (vega/vegan) burger. Gebruik het restant van de couscous de volgende dag als basis voor een lunchsalade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden